Várja új lakói jelentkezését Zugligeten a Néri Szent Fülöp Kollégium

A Chemin Neuf Közösség által fenntartott Néri Szent Fülöp Kollégium – ismertebb nevén Chemin Neuf-koli – szeretettel várja 18–25 éves egyetemisták jelentkezését a 2024/25-ös tanévre. Az alábbiakban az intézmény hivatásáról és működéséről olvashatnak, korábbi kollégisták élményei alapján.

A kollégium Budapest zöldövezetében, a XII. kerületben, Budán, a Zugligeti úton található, egy patinás épületben.

„Elsőévesként, amikor felvételiztem a zugligeti koliba, akkor legfontosabb szempontként az lebegett a szemeim előtt, hogy egy patinásan varázslatos, erdei kastélyban lakhatok a zsúfolt, büdös Budapesten. De végül nem ezért szerettem annyira itt élni, hanem a közösség miatt” – vallja Anna, egy korábbi kollégista.

A kollégium azért különbözik sok más kollégiumtól, mert célja nemcsak az, hogy a diákok jó környezetben tudják folytatni felsőfokú tanulmányaikat, hanem hogy közben megtapasztalják a valódi közösségi életet, és ezáltal keresztény hitükben is növekedjenek.

Az együtt töltött kollégiumi esték, közös főzések, kirándulások, lendületes mosogatások, takarítási akciók és beszélgetések kis családdá kovácsolták az ott lakókat. Tartós barátságok születtek. „Zugliget a fejemben mindig úgy él, hogy a budapesti otthonom volt” – fogalmaz Anna.

A Chemin Neuf-koli tehát nem csupán egy szállás. Számos programot kínál a kollégistáknak: például közös vacsorák, lelki képzés, közös szolgálat és feladatok. A valódi közösségi élet, amelyet ebben a kollégiumban megélhetnek a diákok, sokakat megérint.

Vicára, aki már harmadik éve él a kollégiumban, leginkább a hétköznapok apróságai hatottak: „Minden héten kétszer közösen vacsoráztunk, majd takarítottunk. Ezek az esték alkalmat adtak az igazi találkozásokra, hiszen mosogatás közben nagyon jó beszélgetések kezdődhetnek. A konyha mellett fontos hely lett nekem a kis torony kápolnája és úgy egyébként a ház csendje, ami segített többet imádkozni, ebben is otthonra találni.”

Hírdetés

Az év folyamán rendszeresen vannak lelkinapok, hétvégék, mégis a Chemin Neuf kollégiumi év lelki magvát, „bástyáját”, egy ötnapos lelkigyakorlat adja: a Jerikó lelkigyakorlat, amelyet mindig karácsony után rendeznek meg.

Sokan éppen ezért nehezen indulnak el erre a programra – így volt ezzel Marci is: „Az év leghangsúlyosabb pontja a Jerikó lelkigyakorlat pozitív csalódása volt. Vonakodtam elmenni, sajnáltam a karácsony utáni értékes időt arra, hogy (félig) ismeretlenekkel töltsem. Arra viszont nem számítottam, hogy az elvesztett testvérek és a családi meghittség helyett többször annyit kapok vissza. Jókedvűen, feltöltődve jöttem el onnan.”

A Jerikó lelkigyakorlat néhány együtt töltött napja során lehetőség nyílik arra, hogy a fiatalok jobban megismerjék Isten igéjét, az Egyház tanítását és elmélyüljenek az imádságban, anélkül, hogy elfeledkeznének a közösségi életről vagy a kikapcsolódásról.

A Jerikó sok fiatal életét változtatta meg gyökeresen. Beni számára élete legmeghatározóbb lelkigyakorlata volt: „Itt bíztam rá az Úrra teljesen az életemet, és azt hiszem, itt kaptam vissza azt megújulva. Itt kezdtem el igazán Krisztusban élni, sok megkötözöttségből felszabadulva.”

„A Chemin Neuf-kolit főleg azoknak ajánlom, aki most csöppennek bele a budapesti forgatagba. Vagy épp egy zugot keresnek, ahova visszatérhetnek egy nehéz nap végén, ahol egy családias, de támogató légkör fogad. Esetleg keresnek valamit az életükben, és adnának Istennek egy esélyt” – fogalmaz Marci.

Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a [email protected] e-mail-címen lehetséges.

További információ ITT.

Forrás és fotó: Chemin Neuf Közösség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »