Várhelyi Olivér: Ukrajna teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges elvárásokat

A jelenlegi nehéz idők ellenére Ukrajna meghozta a szükséges reformintézkedéseket és teljesítette a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdéséhez szükséges elvárásokat – jelentette ki Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos kedden Luxembourgban.

Várhelyi Olivér az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Ukrajnával tartott első kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a bővítés hosszútávú geostratégiai befektetést jelent a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és az egész kontinens jólétébe és felemelkedésébe. Közölte, az Európai Bizottság a csatlakozási folyamat során szorosan nyomon fogja követni Ukrajna előrehaladását az uniós integráció útján, és rendszeresen jelentést tesz arról az Európai Unió illetékes tanácsának.

A keddi ülés aláhúzza az Európai Unió bővítési politikájának fontosságát, a bővítés a jelenlegi geopolitikai helyzetben minden korábbinál szükségesebb. A bővítés minden fél javát szolgáló átalakulási folyamat – tette hozzá a magyar uniós biztos. Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere a sajtóértekezleten kiemelte, a csatlakozási folyamat során Ukrajnának számos fontos reformot kell végrehajtania, különös figyelemmel a jogállamiság megerősítésére, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióellenes harcra.

Hírdetés

A belga miniszer reményét fejezte ki, hogy a kijevi vezetés továbbra is ugyanazzal az elhatározással hajtja majd végre a szükséges reformokat, ahogyan a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket teljesítette. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már most az EU közeli partnere. A társulási megállapodás, amely magában foglalja a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségben való részvételt is, a két fél közötti, számos területen folytatott széleskörű együttműködés alapját képezi. Az EU és Ukrajna emellett szorosan és összehangoltan kezeli a kül- és biztonságpolitikát – mondta. Jövőbeli tagállamként Ukrajnától az EU elvárja, hogy továbbra is ragaszkodjon az Európai Unióról szóló szerződésben felsorolt értékekhez, nevezetesen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, ideértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásához – emelte ki.

Azzal összefüggésben, hogy az Ukrajnával folyatott tárgyalások után az Európai Unió koraeste Moldovával tartja az első kormányközi konferenciát, Lahbib hozzátette: a csatlakozási tárgyalások megkezdésével az EU tagországai erős jelzést küldenek arról, hogy mindkét ország jövője az európai családban van.

MTI

The post Várhelyi Olivér: Ukrajna teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges elvárásokat appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »