Vargha Tamás: a béke és a szabadság megőrzése ma kötelességünk

Vargha Tamás: a béke és a szabadság megőrzése ma kötelességünk

A béke és a szabadság megőrzése ma kötelességünk – jelentette ki Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes csütörtökön a felvidéki Roskoványban (Rozkovany), ahol részt vett az első Kárpát-medencei negyvennyolcas honvédemlékmű újbóli felállítása utáni átadó ünnepségen.

A honvédemlékművet eredetileg 1851-ben állították fel a héthársi csata emlékére, és az 1848-49-es forradalom és szabadságharcaz első ilyen emlékműve volt. Az oszlopot a trianoni döntés után a csehszlovák hatóságok parancsára lebontották, de darabjait a helybeliek elásták, így megmentették. A kődarabokat néhány éve a felvidéki magyar Sine Metu Egyesület megtalálta, és elindította az újbóli felállítás folyamatát.

Az átadón a honvédelmi államtitkár a Szlovákia északkeleti részén fekvő, Eperjeshez közeli településen a múltra és hőseinkre való emlékezésről, valamint az összetartozás és az egység fontosságáról beszélt. Kijelentette: múltunkra és hőseinkre emlékeznünk kell minden korban, de nem csak azért, mert erkölcsi kötelességünk, hanem mert ezek révén tudjuk, hogy van mit veszítenünk, ezért van is mit megvédenünk.

„Ma, amikor országaink szomszédságában háború dúl, ezerszer is emlékeztetnünk kell magunkat arra az igazságra, hogy azért lehetünk itt, mert voltak és vannak hőseink, a békét és a szabadságot nekik köszönhetjük. Mindkettőnek a megőrzése ma kötelességünk” – hangsúlyozta Vargha Tamás. Elmondta: fejet kell hajtani az 1848-49-ben hősi halált halt honvédek emléke előtt, de nem szabad feledni azokat a bátrakat sem, akik 1851-ben a retorzió kockázatát vállalva felállították az emlékművet, és tisztelegni kell azon szlovák barátaink előtt is, akik elrejtették a ledöntött emlékmű darabjait, így megmentették a végső pusztulástól.

„1851-ben és 1919-ben a bátorság és hőseink tisztelete egységbe kovácsolta elődeinket, legyőzték félelmeiket és a meghunyászkodás helyett a cselekvést választották, egyéni érdekek helyett az összetartozás, az egység erejében bíztak” – jelentette ki Vargha Tamás. Hozzátette: az emlékmű méltó módon hirdeti az elesett hősök emlékét és az itt élő szlovák emberek bátorságát is.

Hírdetés

A rendezvényen Orosz Örs, a Sine Metu elnöke felidézte: egyesületük 2020 októberében daruval kiemelte a földből az oszlop elemeit, majd Gombaszögön összeállították és bemutatták azt. Az újbóli felállítás 2023. június 20-án, a héthársi csata évfordulóján folytatódott, amikor is együttműködési megállapodást írtak alá erről a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖI). Az emlékmű eredeti helyén való felavatására a rozskoványi önkormányzattal szoros összefogásban, a héthársi csata 175. évfordulóján került sor.

Móczár Gábor, a NÖI főigazgatója a rendezvényen elmondta: nem volt számukra kérdés, hogy a Sine Metu Egyesület mellé álljanak az emlékmű újbóli felállításában. A magyarok és szlovákok összefogásának köszönhetően ma valóra váltottunk egy álmot, és egy olyan emlékmű került vissza eredeti helyére, amely méltán hirdeti keresztény népeink összefogását a történelem viharos időszakaiban – mondta a főigazgató.

MTI

Fotók: Facebook/Vargha Tamás

The post Vargha Tamás: a béke és a szabadság megőrzése ma kötelességünk appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »