Varga Tibor: Van esély az etnikai politizálásra!

Varga Tibor: Van esély az etnikai politizálásra!

Az etnikai alapú politizálás lehetőségeit kutató sorozatunkban most azokat a polgármestereket kérdeztük meg, akik a saját községük-városuk irányításán túl az országos politika iránti érdeklődésüket is már többször kinyilvánították. Arra kértük az egyes településvezetőket, hogy saját tapasztalatuk, meglátásaik alapján foglalják össze, miben látják az etnikai politizálás megújulásának lehetőségét. Varga Tibort, Kaposkelecsény polgármesterét kérdeztük.

„A népszámlálási adatok szerint vagyunk annyian magyarok a Felvidéken, hogy könnyedén elérjük a bejutási küszöböt, mégsem sikerül, immár többedjére sem. Sajnálatos tendencia, hogy a magyar választók egy jelentős része nem a magyar pártra szavaz, illetve sokan el sem mennek választani. Hogy mi az oka mindennek, az nagyon összetett. Véleményem szerint a vegyespártoskodás elindította közösségünket egy veszélyes lejtőn, hiszen „megtanította” szlovákokra szavazni a magyar választókat. Hogy egyes vezető személyiségek az önérdeket a pártérdekek elé helyezték, az is kiábrándított sokakat.”

Varga Tibor saját tapasztalataira hagyatkozva arra is kitért, milyen visszajelzéseket kaptak a kampányok során.

Én jelöltje voltam a Magyar Szövetségnek a legutóbbi parlamenti választáson, s bár közel sem befutó helyen, de kötelességemnek tartottam, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek a párt sikere érdekében. Az Ung-vidéki jelölttársaimmal jártuk a településeket, lakossági fórumokat tartottunk. Nagyon fontosak ezek a találkozások, hiszen ilyen alkalmakkor lehet igazán felmérni, mit is gondolnak a választópolgárok. Szinte minden helyszínen volt valaki, aki kifogásolta a magyar egység hiányát. Legutóbb csak egy magyar pártra lehetett szavazni, de akkor is… Valószínűleg a platformok közötti, széles nyilvánosság előtt zajló viták ráerősítettek az ilyen véleményekre. De hogy teljes legyen a kép, többen azért bírálták a pártot, mert „olyanok is voltak a listán, akiknek nem kellene ott lenni”. Sokan attól tartottak, hogy újabb kudarc esetén ismét kidobott lesz a magyarokra leadott szavazat.”

A polgármester elmondta, többen kijelentették, hogy azért fognak biztosan bejutó szlovák pártra szavazni, hogy ne nyerjenek a liberálisok vagy épp ellenkezőleg.

Hírdetés

„Nem kell meglepődni ezen, hiszen még meg sem született a Szövetség, sokan már temették úgy a médiában mint a közéletben. Tegyük hozzá, a kampánybeszélgetésekre többnyire a szimpatizánsaink jönnek el. Akik távol maradnak az efféle eseményektől, megeshet, a választáson sem vesznek részt, vagy ha részt is vesznek, eszükbe sem jut magyar jelöltre szavazni. És még ott vannak azok a felvidéki magyarok, akik a munkahelyük vagy tanulmányaik miatt épp külföldön tartózkodnak a szavazás napján. Több tízezer választóról van szó, akiket nagyon nehéz elérni, megszólítani, de nem lehet lemondani róluk.”

Varga szerint először szakmai háttérre van szükség, anélkül nehéz lesz megugorni a határt. 

„Bárki veszi át a stafétát, amíg nem lesz a magyar párt mögött profi szakmai háttér, addig esélyünk sincs elérni az 5%-ot. Folyamatos mérésekre, kutatásokra, elemzésekre, illetve a társadalmunkat foglalkoztató kérdésekre adott gyors válaszokra, azok érthető és hatékony célba juttatására van szükség.”

Örülök annak, hogy Gubík László is a lehetséges jelöltek között van. Véleményem szerint ő képes lenne átvinni a szükséges módszertani és stratégiai változásokat a párton belül, illetve a közösségszervezésben és a vezetői munkában is van bőven tapasztalata.’

A kaposkelecsényi polgármester ugyanakkor azt gondolja, van még esély az etnikai politizálásra.

„smét a népszámlálási adatokra hivatkoznék. Azok alapján van esély az etnikai politizálásra. Éppen ezért nagy szükség is van rá közösségünk megmaradása, gyarapodása, jogaink megvédése, kiterjesztése érdekében. Persze ez nem jelenti azt, hogy szóba sem kell állni senkivel a szlovák térfélről, de elsősorban arra kell fókuszálni, hogy egymással szóba tudjunk állni, az anyanyelvünkön. A többi majd jön magától” – zárta Varga Tibor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »