Varga László püspök volt a „Miért hiszek?” kaposvári beszélgetéssorozat első vendége

Varga László püspök volt a „Miért hiszek?” kaposvári beszélgetéssorozat első vendége

„Miért hiszek?” címmel kezdődött beszélgetéssorozat január 26-án a kaposvári Szent Család Óvodában. A havi rendszerességgel tervezett program első vendége Varga László megyéspüspök volt.

A Szent Család elnevezés számunkra meghitt, bensőséges nevet tükröz. Szeretnénk, ha az ide járó gyermekek és szüleik igazi családi közösséget alkotnának. Ehhez fontosnak tartjuk, hogy azokat a szülőket is, akik még nem járnak a hit útján, megismertessük azzal, hogy mit jelent hinni – mondta el a kezdeményezés kapcsán Molik Edit óvodavezető.

A programsorozat első vendégeként január 26-án Varga László kaposvári megyéspüspök beszélt hitről, kereszténységről, hivatásról és a Gondviselésről.

A kérdésre, hogy miért hiszek, az első válaszom: mert ember vagyok – mondta a főpásztor. – Ugyanis minden ember vallásos lény. Az is, aki azt mondja, hogy ateista, és tagadja Isten létét.

„Én egy olyan diktatúrában kaptam a hivatásomat, amely deklarálta, hogy ateista ideológia mentén szervezi a társadalmat… Ha nincs Isten, akkor csinálunk magunknak, kitalálunk magunknak istent, vagy magunkat tesszük meg annak. Az ember alapból vallásos lény – azért, mert nem magát alkotta.

Ha a vallástörténeteket nézzük, akkor föl kell tennem magamnak azt a kérdést, hogy miért Jézus Krisztusban hiszek, hiszen rengeteg vallás van. A vallásoknál közös, hogy valahogyan el akarnak jutni a transzcendenshez, az ismeretlenhez, egy hatalmas erőhöz, egy alkotóhoz, egy természetfölötti lényhez, és ehhez különböző technikákat találnak ki: áldozatokat mutatnak be, a testükkel különböző gyakorlatokat végeznek, hogy valahogy az ember kapcsolatba tudjon lépni a természefölöttivel. Ez minden vallásra jellemző, kivéve a kereszténységet.

A kereszténység az egyetlen vallás, amelyik azt mondja, hogy nem nekünk kell eljutni az Istenhez, hanem ő jutott el hozzánk, Jézus Krisztusban – hangsúlyozta Varga László püspök. – És mi azt hirdetjük, hogy egy olyan Istenben hiszünk, aki föltárta magát, megosztotta magát velünk; és ez alapvetően változtat meg mindent.

Hírdetés

Kamaszkoromban, amikor a tanulmányaimat végeztem, egy csomó dolgot megkérdőjeleztem. És erre a kérdésre – Miért pont ez a vallást? – válaszolnom kellett saját magamnak.  Azért, mert a szüleim ezt ajándékozták nekem? Hátha van jobb is. És elkezdtem keresni.

Ez volt az a pont, hogy jött valaki, aki bemutatkozott, és az mondta: akik engem látnak, látják a mennyei Atyát, az Istent. Olyan dolgokat mondott ki, amelyeket más nem mert kimondani. A vallásalapítók, minden vallásalapító arról beszélt, hogy hogyan kell eljutni az Istenhez – a buddhisták is, a mohamedánok is, a zsidók is – a törvény megtartásával, a szertartásokkal, áldozatbemutatással, különböző gyakorlatokkal. „Mi pedig azt hirdetjük, hogy nem kell eljutni.

Ez volt az egyik legfontosabb fölfedezésem, hogy akkor én nem keresgélek másik vallást, egy másik istent, hanem megpróbálom megismerni mélyebben azt, aki azt állította magáról, hogy ő az út, az igazság és az élet” – hangzott el a kaposvári megyéspüspök tanúságtételében.

A beszélgetéssorozat következő alkalmán, február 21-én Pisztora Ferenc kaposfüredi plébános válaszol tanúságtételével a „Miért hiszek?” kérdésre a kaposvári Szent Család Óvodában.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó és videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »