Varga Juditot is kihallgatták az ügyészségen – tanúként

Varga Juditot is kihallgatták az ügyészségen – tanúként

Tanúként hallgatták meg mások mellett Varga Juditot is az ügyészségen még szerdán – számolt be a Telex. A lap beszámolója szerint az egykori igazságügyi miniszter, Magyar Péter volt felesége ugyanarról beszélt az ominózus hangfelvételen, mint Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője csütörtökön a nyomozásáról tartott sajtótájékoztatóján.

A KNYF ugyanis korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai miatt, aki szerint felülről, nevezetesen Rogán Antal és/vagy emberei belenyúlhattak a Völner–Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.

Azt azonban a főügyész nem árulta el, Varga Judit miket mondott a kihallgatásakor.

Fürcht Pál szavai szerint az úgynevezett Völner–Schadl ügyben a vádiratban nem szereplő, fel nem használt bizonyítékok, adatok is megvannak, semmilyen irat nem tűnt el.

A főügyész elmondta, szerinte az ügyészségi aktákba lehetetlen belenyúlni, mert mindennek nyoma van. Érvelése alapján nemcsak náluk vannak iratok, hanem több szervezetnél, például a bíróságnál.

Ezenkívül tudják, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám, de bűncselekményre utaló nyomot náluk nem találtak.

Fürcht felidézte, többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból. Ez azonban állítása szerint nincs így. Rögzítette: a vádirat azokat a tényeket tartalmazza, amelyeket az ügyészség bizonyíthatónak ítélt; a tényállásokat, amivel vádolja a vádlottat, és a tényeket alátámasztó bizonyítékokat. Azon bizonyítékok is megvannak, amelyek nem támasztják alá a vádat, amit nem használnak fel;

„minden adat útja nyomon követhető”

– hangoztatta.

Hírdetés

Az ügyészség minden olyan cselekményt kivizsgál, ami bűncselekmény tényállására utal – jelentette ki, hozzátéve: amit a vizsgálat során nem tudnak kétséget kizáróan bizonyítani, az a vádiratban nem fog szerepelni,

„de nincs olyan adat, ami önkényesen eltűnt a süllyesztőben”

– ismételte el.

Az ügyészségen éjjel-nappal dolgoztak a Schadl–Völner-ügyön, „az emberek heroikus munkát végeztek”, a világ minden ügyészsége büszke lehetne arra, hogy vádat emeltek egy ilyen súlyos ügyben

– méltatta munkájukat Fürcht Pál.

Emlékezetes, kedden nyilvánosságra hozta hangfelvételét Magyar Péter, aki aznapi ügyészségi meghallgatása után tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, Rogán Antal érintett a Schadl–Völner-ügyben, és szerinte Orbán Viktor még többet tudhat róla, így a miniszterelnököt is beidéztetné. Jelezte Magyar Péter azt is, hogy indulni fog az idei EP-választáson, emellett tüntetést hirdetett, melyen több ezren, ha nem tízezrek vettek részt, gyakorlatilag a kormány lemondásáért skandálva.

A KNYF még aznap reflektált a tanúkihallgatásra és Magyar állításaira, egyúttal kijelentették: az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is. Azt is tudatták: helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. „A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül” – fogalmaztak.

(Címlapkép: Varga Judit – Facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »