Varga Judit: volt, hogy a férjem bezárt a szobába és a fiam szabadított ki

Varga Judit: volt, hogy a férjem bezárt a szobába és a fiam szabadított ki

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter a Frizbi TV műsorának teljes adása, amelyben beszélt a volt férjéhez fűződő viszonyáról. Magyar Péter még az előzetesre reagált a Facebook-oldalán.

Hajdú Péternek adott interjút a Magyar Péterrel való házasságáról az egykori igazságügyi miniszter. Többek között azt is elmondta, volt olyan eset, amikor volt férje késsel a kezében járkált a közös otthonukban, vagy amikor bezárta egy szobába egy rendezvényre való indulás előtt, ahonnan az egyik fia szabadította ki.

A Frizbi TV műsorában Varga Judit arról beszélt, hogy volt férje nem politikai céllal készítette a nyilvánosságra hozott hangfelvételt, hanem azért, hogy őt zsarolja – ha elválik, ha a pozícióival bármi történik, ha a nyilvánosság elé mer állni a házasságának részleteivel, akkor ő pedig előáll ezzel (vagy ezekkel) a felvételekkel, amelyeket egyébként sosem mutatott meg Vargának, mondta a volt politikus.

Varga a helyzetet megalázónak tartja magára nézve, nem szerette volna a magánéletét, a személyes poklát bemutatni, most a családja tisztességének és igazságérzetének védelméért beszél a műsorban. Úgy fogalmazott, hogy Magyar Péter hazudott arról a bűnről, ami az ő családjukban történt, és a magánéletében nem az az ember, mint amilyennek magát mutatja.

16 év felépülő lelki bántalmazásának mintázatát kívánta bemutatni Varga Judit. Felidézte, hogy Magyar elbűvölő volt, mikor megismerkedtek, vonzó külsővel, megnyerő beszéddel, a lánglelkűség látszatával, intelligens megnyilatkozásokkal. „Látványok, utazások, versek, idézetek”, múzeumba jártak, utaztak, tüntettek Gyurcsány Ferenc ellen. Az elején neveletlen, rosszfiús pimaszságoknak tartotta azokat a megjegyzéseket, amelyekről ma már tudja, hogy milyen bántóak. Eleinte azt gondolta, a furcsa beszólások majd megváltoznak, ha látja, milyen szépen és szeretetteljesen alakul az életük.

Az első nagy „tőrdöfést” emlékei szerint az első gyerekük megszületése után érezte. A kórházból való hazatérésük után ő, fiatal és friss anyukaként, nem tudott betelni a gyermeke gyönyörű látványával, és mikor ezt megosztotta férjével, Magyar Péter azt válaszolta, hogy nem tud összerakni egy magyar mondatot, „szövegértési problémáid vannak?” – idézte fel. Azt mondta, nem is értette, hogy miért nem annak örül, hogy gyermekkel ajándékozta meg, és egy újabb rosszul eső megjegyzés után elsírta magát. Férje erre elmondása szerint azt válaszolta, hogy „sírjál, majd elmegy a tejed”.

Számos ilyen megjegyzést és párbeszédet felidézett Varga Judit a házasságukból. Azt mondta, ő empatikusként bocsánatot akart volna kérni, de férje legtöbbször ezt nem tette, csak úgy csinált másnap például, mintha nem történt volna semmi. Amikor Varga nagyon magába zárkózott és sokat sírt, akkor szép virággal bocsánatot kért és pár napig minden rendben volt, de ha stabilizálódott a lelkiállapota, kezdődött minden elölről. És közben zajlott az élet, telt az idő, de nem értette, hogy „miért kell minden nap kikapni valamiért”.

Az interjúban elhangzottak szerint házasságkötésük második évétől állandósultak a gúnyos megjegyzések és Varga Judit panaszkodásai arról, hogy a férje őt bántja, kritizálja, mások előtt megszégyeníti.

Beszélt arról is, amikor 2013-ban megpróbáltak elválni, de Magyar Péter aztán terápiára akart menni – el is mentek párszor, de utána folytatódott a volt politikus szerint az érzelmi „csiki-csuki”.

Hírdetés

Varga Judit megjegyezte: neki is vannak gyenge pontjai, például nagyon vágyott arra, hogy egy szép családja legyen, ezért is tartott ki a rossz helyzetek ellenére, meg mert egy küzdő típus. De például a sógora mondta hét év után, hogy egy illúzióba kapaszkodik, nincs is neki szép családja.

Később próbálta szakember segítségét kérni, de még akkor is megjavítani akarta a kapcsolatot, nem tudta felfogni „empata lelkiismeretes emberként”, hogy miért nem érzi a másik, hogy neki ez rossz – mondta el. Hozzátette: Magyar Péter sose magyarázta el neki, hogy miért tesz olyan gúnyos vagy kegyetlen megjegyzéseket.

A kedvesség és a bántó megjegyzések váltakozása egymásra épült, és egy idő múlva már nagy hatással volt rá a férje, derült ki a beszélgetésből. „Tudott rám olyan hatással lenni, hogy azt mondta, a hülye megy az esőben utcára, és én nem mentem az utcára”, mondta, pedig állítása szerint fiatal kora óta szeretett esőben gyalogolni.

Egy időben a gyerekei szeretetébe menekült, azzal a gondolattal, hogy nem mindenkinek jó a házassága. Be kellett következnie sok kegyetlen dolognak, hogy elhiggye, hogy itt nem lehet változtatni – mesélte.

Állítása szerint a brüsszeli munka után következő államtitkári feladatot azért vállalta el, hogy legalább itthon, a családja és a barátai közelében legyen.

Felidézett egy 2018-as „borzasztó családi jelenetet” Balatonhenyén, amikor a legkisebb fiuk 4 éves születésnapja volt. Ekkor Magyar Péter állítólag ellopta a táskáját, bezárkózott a vendégszobába, nem tudtak elindulni. „Ilyeneket csinált, amikor nem tudott már máshogy nyomást gyakorolni rám, hogy úgy viselkedjek, ahogy Péter akarja” – magyarázta a helyzetet. Elmondása szerint egy másik alkalommal bezárta egy szobába (ekkor már miniszter volt), Magyar leült egy fotelbe és várt – ő a gyerekeinek kiáltott, hogy szabadítsák ki, és a nagy fia, aki ekkor már 11 éves volt, hozott egy kulcsot és engedte ki.

Arra a kérdésre, hogy ha ilyen rossz volt a helyzet, miért nem lépett ki a házasságából, Varga Judit azt mondta: voltak évek, amiket meg akart menteni, és azt az erős képet hozta otthonról, hogy a család fontos közösség, nem akarta azt, hogy neki ne sikerüljön az, hogy összetartsa a családját. És látott reménykeltő dolgokat, Magyar Péter „megfelelő ritmusban adagolta az empátiamorzsákat”, és „tudott nagyon szépen saját kézzel levelet írni, leírta, hogy vele mi a probléma, hogy hogyan kellene megváltoznia” – mondta.

Ám elmondása szerint az összes fogadkozás után sem következett be a tett, pedig „ha nem azt csinálja, amit mond, akkor be kell kapcsoljon valami lámpa” – vonta le a tanulságot utólag Varga Judit, aki később a szakirodalomból meg az interneten olvasva elkezdte megismerni azokat a mondatokat, mint hogy „a szeretet nem fáj, ha fáj, az nem szeretet”.

Azt mondta, elkezdett felismerni a saját életén bizonyos jeleket. 2020 őszén a parlramentben egy pszichológus a kezébe adott egy könyvet a nárcisztikus pszichopatákról, azzal, hogy ne mutassa meg a férjének, de olvassa el – mondta. De „abban is azt írják, hogy lehet ezen dolgozni, van rá terápia”, ő még mindig azt nézte, hogy tud a férje olyan szeretetteljes lenni, miért nem próbálják meg? Ez 2020 decemberéig ment, akkor történt az a „menekülési” eset, amelyről rendőrségi jegyzőkönyv született és amelyről a hvg.hu írt. Ekkor lemenekült a családjához Miskolcra, eldöntötte, hogy elválik. „De ez nehéz, ha a másik nem együttműködő” – mondta, hiszen egyezséget kellene aláírni, a gyerekekről beszélni meg az anyagiak elosztásáról, jegyezte meg később.

És az abúzusok nem maradtak abba, például volt egy eset, amikor „Péter kijött a szobából, odament a konyhába, kivett egy kést, és elkezdett járkálni a késsel a kezében a házban” – idézte fel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »