Varga Judit: sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt

Varga Judit: sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt

A nemrégiben elfogadott pedofilellenes törvény szövegét csak az nem érti, aki nem akarja – mondta a miniszter.

Magyarország úgy gondolja, hogy a családok védelme, a gyermekek fejlődésének és az egyéni életút háborítatlanságának biztosítása elsődleges kötelességünk – jelentette ki az igazságügyi miniszter kedden Luxemburgban, az európai uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.

Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a gyermekek nevelésének jogát nem lehet kivenni a családok kezéből, nem szabad átadni lobbicsoportok befolyásának. A nemrégiben elfogadott pedofilellenes törvény szövegét csak az nem érti, aki nem akarja – húzta alá.

„Sajnálatos, hogy Európát liberális gőzhenger tartja nyomás alatt” – fogalmazott.

Azok a viták, amelyek jogi, politikai köntösbe bújtatva olyan ideológiai nézetkülönbségekről szólnak, mint például a migrációról, a családról, a vallásról, a nemzeti identitásról alkotott vélemény, sohasem fognak nyugvópontra jutni.

Hírdetés

Ezek a viták ugyanis két világ harcát jelenítik meg

– mondta az igazságügyi miniszter.

Azzal összefüggésben, hogy tizenhárom európai uniós tagország – Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország – aggodalmának adott hangot a magyar pedofilellenes törvénymódosítással kapcsolatban, Varga Judit kijelentette: a nyilatkozat azon számos korábbi deklarációk sorába illeszkedik, amelyek kellő alapossággal végzett vizsgálat nélkül jelentik ki bizonyos magyar intézkedésekről, hogy azok ellentétesek az uniós joggal. Azok az álhírek, amelyek ezekben a nyilatkozatokban szárnyra keltek, teljességgel megalapozatlanok – emelte ki.

Magyarország álláspontja szerint a jogszabálynak nincs köze az uniós joghoz. A szubszidiaritás, és az alkotmányos, a nemzeti identitás kérdése tagállami hatáskör. Továbbá az Emberi Jogok Európa Chartája is azt mondja, hogy a szülőnek van joga ahhoz, hogy kulturális, tradicionális háttérrel meghatározza gyermeke fejlődési irányát – mondta.

Kiemelte továbbá: a magyar törvényben semmiféle diszkrimináció nincsen, a véleménynyilvánítás szabadságának a legapróbb korlátozása sem jelenik meg benne. Hozzátette: ezzel szemben a jogszabály egy védett csoport számára szeretne minimális jogokat biztostani. A magyar kormány a végsőkig küzdeni fog, hogy ez a jog a szülők kezében maradjon – tette hozzá.

Azzal összefüggésben, hogy a luxembourgi tanácsülésen meghallgatásokat tartottak az uniós szerződés 7-es cikke szerinti, három éve folyó eljárásokkal kapcsolatban a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és az unió értékeinek magyarországi érvényesüléséről, a miniszer kijelentette: ilyen hosszú időn keresztül nem lehet farkast kiáltani. Azok a magyar jogállamiságra leselkedő veszélyek, amelyeket az eljárás vizionál, nem következtek be, nem történtek meg, nem voltak igazak. Minél tovább tart az eljárás, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy nem lehet veszélyben a jogállam ott, ahol a társadalom javára és boldogulására rendben működik – tette hozzá Varga Judit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »