Varga Judit: Ha nem politikai eljárás lenne, már régen vége lehetett volna

Varga Judit: Ha nem politikai eljárás lenne, már régen vége lehetett volna

Az M1 stĂşdiĂłjĂĄban szĂĄmolt be a magyar igazsĂĄgĂźgyminiszter a hĂŠtfői brĂźsszeli meghallgatĂĄsrĂłl. Nem volt annyira nagy ĂŠrdeklődĂŠs a tanĂĄcsteremben a hĂŠtfői meghallgatĂĄson, de ez nem meglepő, mivel „semmi Ăşj nem volt a Nap alatt”, hiszen „bevĂĄndorlĂĄspĂĄrti elit ĂĄltal szajkĂłzott rĂĄgalmak, vĂĄdak hangoztak el” – jelentette ki Varga Judit a kĂśztĂŠvĂŠ kedd reggeli mĹąsorĂĄban.

Varga Judit igazsĂĄgĂźgyi miniszter az EU-tagorszĂĄgok ĂĄltalĂĄnos eurĂłpai Ăźgyekkel foglalkozĂł minisztereinek brĂźsszeli talĂĄlkozĂłjĂĄn 2019. szeptember 16-ĂĄn (FotĂł: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

HozzĂĄtette: most lehetősĂŠges volt a magyar kormĂĄnynak arra, hogy kidolgozva a teljes kontextust, rĂŠszletes magyarĂĄzatot adjanak a jogi-politikai kĂśrnyezetre MagyarorszĂĄg kritikusainak. Úgy fogalmazott: mĂĄr rĂŠgen vĂŠge lehetett volna az egĂŠsz eljĂĄrĂĄsnak. „Ha nem politikai megrendelĂŠsre zajlana (az eljĂĄrĂĄs), akkor mĂĄr tegnap, tegnapelőtt, sőt, egy ĂŠve le lehetett volna zĂĄrni, hiszen jogi vĂĄlaszok vannak ezekre a vĂĄdaskodĂĄsokra” – adott magyarĂĄzatot arra, miĂŠrt is hĂşzĂłdik ilyen hosszĂşra az eljĂĄrĂĄs.

Hírdetés

Szerinte ez is mutatja, miĂŠrt nem kĂŠne jogi eljĂĄrĂĄsokba beleszĂłlnia a politikĂĄnak, ĂŠs mĂĄs tagĂĄllamoknak sem.

Annak ellenĂŠre, hogy az EU szereti transzparenciĂĄt, ĂŠrdekes mĂłdon ezt a meghallgatĂĄst nem tettĂŠk nyilvĂĄnossĂĄ – folytatta a magyar miniszter, majd elmondta, hogy a hetes cikkely szerinti eljĂĄrĂĄs tovĂĄbbi lĂŠpĂŠseire kĂŠsőbb „tĂŠrnek vissza”.

Az nyilvános volt, amikor az EP üléstermében másfél órán át hangzottak el a semmit mondó szájba rágott hozzászólások, Conh Bendit és Verhofstadt őrjöngései, majd Orbán kapott pár percet, hogy ezekre válaszoljon.

A sajĂĄtos mĂłdon ĂĄtĂŠrtelmezett szabĂĄlyok alapjĂĄn megszavazott Sargentini jelentĂŠs is nyilvĂĄnos volt, de miĂŠrt nem kapott ekkora nyilvĂĄnossĂĄgot a magyar kormĂĄny vĂĄlasza, vagy miĂŠrt nem volt nyilvĂĄnos az a meghallgatĂĄs, ahol Varga Judit rĂŠszletesen kifejthette a kormĂĄny ĂĄllĂĄspontjĂĄt? Vagy a vitapĂĄrtiak kedvĂŠĂŠrt nĂŠzzĂźk Ăşgy, miĂŠrt nem lehetett nyilvĂĄnos a magyar kormĂĄny vitĂĄja az EU-val?

Így kell ezt csinĂĄlni! Érvelni, vĂĄlaszolni, ĂĄllĂĄspontot megvĂŠdeni, ĂŠrdekeket kĂŠpviselni. Az ilyesmit nevezik az „eurĂłpai demokratĂĄk” nacionalista arroganciĂĄnak, de nem baj.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »