Varázslatos fényképet készített a James Webb űrteleszkóp a Teremtés oszlopairól

Varázslatos fényképet készített a James Webb űrteleszkóp a Teremtés oszlopairól

A James Webb űrteleszkóp adatait feldolgozó tudósok teljesen új képet kaptak arról, hogyan is néz ki a Sas-köd legismertebb régiója.

A NASA szakemberei október végén egy lenyűgöző felvételt tettek közzé a James Webb űrteleszkóp (JWST) által készített Teremtés oszlopairól. A napokban a szervezet és az Európai Űrügynökség újabb pillantást vetett a képződményre, számol be róla a HVG.

Az oszlopok a Sas-köd kicsi, de festői részét képezik. Nagyjából 6500 fényévre találhatók a Földtől, a Tejútrendszerben, hírnevüket pedig a Hubble űrteleszkópnak köszönhetik, amely 1995-ben, majd 2014-ben készített felvételt róluk. A JWST infravörös érzékelőinek köszönhetően azonban új képet kaphatunk a formációról.

Hírdetés

A lap beszámolója szerint az októberben közreadott kép a Near-Infrared Camera (NIRCam) segítségével készült, majd a Mid-Infrared Instrument (MIRI) nevű szerkezettel is megfigyelték. Most ebből a kettőből származó adatokat összesítette a NASA.

A NIRCamnak köszönhetően láthatjuk az újonnan képződött csillagokat, amelyek narancssárgán jelennek meg az oszlopokon kívül. A MIRI a porrétegeket helyezi a középpontba, amelyek a kép tetején található, narancssárga színű, V-alakú formációban láthatók. Emellett az oszlopok is tele vannak porral. A NASA szerint ez az oka annak, hogy a környéken ilyen aktív a csillagképződés, a por ugyanis az alapvető kelléke a csillagkeletkezésnek.

A második oszlop tetején látható vörös folt azt jelzi, ott épp egy csillag jön létre. Mivel a csillagok csak néhány százezer évesek, ezért a NASA úgy véli, több millió évig tartó csillagkeletkezés előtt állunk.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »