Váratlanul őrizetbe vették a Burkina Fasó-i vezetőket

Váratlanul őrizetbe vették a Burkina Fasó-i vezetőket

Az elnöki testőrség betört a kormány ülésére és őrizetbe vette az államfőt és a miniszterelnököt Burkina Fasóban szerdán. Az ENSZ főtitkára és Biztonsági Tanácsa a tisztségviselők azonnali szabadon bocsátására szólított fel.

Az elnöki testőrség mindeddig nem adott magyarázatot tettére, és nem részletezte szándékait. A testőrség mindazonáltal a múlt novemberben a zavargásokba torkolló tüntetések hatására a hadsereg által lemondatott Blaise Compaoré exelnök hatalmának egyik legfőbb pillére volt, ezért egyes megfigyelők attól tartanak, hogy egy újabb katonai hatalomátvéleti kísérletről lehet szó a nyugat-afrikai országban.

Százak tüntettek, figyelmeztető lövéseket adtak le

Az államfői tisztséget átmeneti jelleggel betöltő Michel Kafandót és Yacouba Izaac Zida ideiglenes miniszterelnök mellett legalább két másik kormánytagot is magukkal hurcoltak a fegyveresek. Az incidens után százak tüntettek a parlament előtt, őket katonák figyelmeztető lövésekkel próbáltak oszlatni.

Hírdetés

Két nappal korábban egy kormányzati bizottság az 1200 fős testőrség feloszlatását javasolta, miután úgy vélte, az egység úgy viselkedik, mint egy „hadsereg a hadseregben”. Februárban a testőrség megpróbálta lemondásra kényszeríteni a miniszterelnököt, miután az át akarta alakítani a szervezetet.

Választások előtt Burkina Faso

Burkina Fasóban a tervek szerint a jövő hónapban tartanak választásokat, amelyek a katonai hatalomátvételt követő átmeneti állapot lezárását és a demokráciához való visszatérést hivatottak elhozni az országban. Compaorét az után buktatták meg, hogy alkotmánymódosítással akarta meghosszabbítani 27 éves uralmát. Egyébként az exelnök is katonai hatalomátvétellel jutott hatalomra 1987-ben.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felháborítónak nevezte a történteket, és a világszervezet Biztonsági Tanácsához hasonlóan az őrizetbe vett tisztviselők azonnali szabadon bocsátását követelte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »