Váratlanul érte az embereket, ahogy kártyavárként omlott össze a nyíregyházi stadion lelátója

Váratlanul érte az embereket, ahogy kártyavárként omlott össze a nyíregyházi stadion lelátója

Javában zajlik a nyíregyházi Városi Stadion bontása, szombat este azonban egy olyan szerkezet is összeomlott, amit eredetileg meg akartak volna tartani.

Először egy városi Facebook-csoportban jelezték egymásnak a helyiek, hogy valami megrengette az épületeket és komoly morajlást lehetett hallani. Hamar kiderült, hogy a stadion bontása lepte meg az embereket, ugyanis a hang hangzavart és porfelhőt az acélszerkezetű lelátó összeomlása okozta.

A lelátó összecsuklásáról több videó is megjelent, ezek egyikén úgy tűnik, közterületen parkoló autók közvetlen közelében zajlott az eset. Tudomásunk szerint az eredeti tervek szerint ezt a nyugati lelátót akarták megtartani, legalábbis a közbeszerzési kiírás úgy fogalmaz, „a meglévő stadionból – lehetőség szerint – egyedül a nyugati lelátó egyes szerkezeti elemei maradnak meg, amely részben átalakításra is kerül, a stadion többi része elbontandó”. Ezt a részt 2002-ben építették a régi stadionhoz.

Hírdetés

Mivel a szerkezet összeomlása váratlanul érte a helyi lakókat, ráadásul szemtanúk szerint rendőrök és tűzoltók is megjelentek a helyszínen, felmerült a kérdés, hogy baleset történt-e. Ugyancsak erre utal az a körülmény, hogy a lelátó egyik, csonkolt része állva maradt.

Lapunk megkereste a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bontási munkálatok lezárt területen zajlanak, ezért annak felügyelete nem tartozik a hatókörükbe. Ugyanakkor a hatóságot nem értesítették problémáról, tehát anyagi kár vagy személyi sérülés ezek szerint nem történt.

A nyíregyházi stadiont az Épkar Zrt., valamint a Nyír-Wetland Generál Zrt. építi, alvállalkozóként a Magyar Építők Zrt.-vel karöltve. A Nyír-Wetlandtól lapunknak azt mondták, nyilatkozatot csak a konzorcium vezetője, tehát az Épkar tehet. Megkerestük őket is, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

A másodosztályban szereplő Nyíregyháza Spartacus FC új stadionja az eredeti tervek szerint 10,3 milliárd forintból épült volna, de a közbeszerzést már 13,8 milliárddal nyerték meg, majd a keretet Orbán Viktor miniszterelnök egy kormányrendeletben 19,1 milliárd forintra emelte, ami jó eséllyel jelentheti azt, a végösszeg az eredeti kiadások közel dupláját fogja jelenteni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »