Váratlan fordulat: London kiállna Assad mellett

Váratlan fordulat: London kiállna Assad mellett

Pálfordulást történt a brit külpolitikában miután a monarchia külügyminisztere bejelentette elállnak Assad megbuktatása mellől.

Philip Hammond brit külügyminiszter

Philip Hammond a Konzervatív Párt brit külügyminisztere londoni parlament külügyi bizottságának ülésén közölte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kiáll a politikai változásokért Szíriában, viszont már nem kívánja eltávolítani Bashar Al-Assad elnököt a hatalomból.

Hammond szerint nagy hiba lenne a a nyugati hatalmak még egyszer elkövetnék azt a hibát amit Irakban egyszer már megtettek azzal, hogy 2003-ban erőszakkal eltávolították az erős központi kormányzatot vagyis a Szaddam rendszert, helyette viszont nem tudtak egy stabil rendszert kiépíteni.

Hírdetés

Hammond attól tart, hogyha hasonló váltás történne Szíriában, akkor még több teret kapnának a terrorszervezetek a térségben ami már fokozottan veszélyezettné Európa biztonságát.

Hammond szerint Assad kormányzása alatt kellene egy olyan politikai megoldást találni ami egy átmeneti időszak után, egy demokratikusabb rendszerbe vinné át az országot.

Hammond hozzátette, hogy ma a legfontosabb a terrorizmus elleni harc, amiben Iránt látja a legjobb partnernek a térségben, főleg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »