Váratlan fordulat: a Hableány tulajdonosai üzleteltek a Vikinggel

Váratlan fordulat: a Hableány tulajdonosai üzleteltek a Vikinggel

A budapesti kikötőket is üzemeltető cégben meglévő érdekeltségüket adták el a svájci hajózási vállalkozásnak.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a MAHART Passnave Kft.-t, amely a dunai hajóbaleset miatt került az érdeklődés középpontjába, most a magyar állam és az ütközésben részes Viking Sigynt is birtokló Viking River Cruises, pontosabban magyar cége, a Viking Hungary Kft. tulajdonában van.

Hírdetés

Mint kiderült, a fővárosi kikötőket is üzemeltető céget 2008-ban privatizálták, akkor a Masped Zrt. 86, az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékos tulajdonos lett. 2013 októberében a magyar állam a Masped tulajdonrészéből megvásárolt 51 százalékot, majd a vételárat a következő öt esztendő osztalékából fizette ki. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja.

A Masped megmaradt 33 százalékos üzletrészét, valamint az Európa Rendezvényiroda Kft. 16 százalékát, vagyis összesen a MAHART Passnave 49 százalékát pedig a svájci Viking River Cruises vásárolta meg. Az ügylet érdekessége, hogy a részesedését a Viking Sigyn szállodahajót is üzemeltető svájci cégnek értékesítő az Európa Rendezvényiroda Kft.-nek ugyanaz a négy magyar állampolgár – Ablonczy Péter, Sztankó Attila Gyuláné, Sztankó Attila Gyula és Ablonczyné Markó Judit – a tulajdonosa, mint a balesetben elsüllyedő Hableány turistahajót működtető Panoráma Deck Kft.-é. Azaz komoly üzleti kapcsolat volt a 28 emberéletet követelő balesetben érintett két hajó tulajdonosai között.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »