Váratlan fordulat a balatoni stégháborúban

Váratlan fordulat a balatoni stégháborúban

Elcsitultak az indulatok, és többen maguk kezdtek szabálytalan bejáróik felszámolásába, igaz, az együttműködők olcsóbban megússzák.

Úgy tűnik egyre többen értik a szakemberek lényegre törő üzenetét: ha nincs nád, nincs Balaton, és ha felszabdalják a nádasokat szabálytalan bejárók, építmények százaival, akkor pusztulásnak indul a növény – derül ki a hirbalaton.hu körképéből.

Tavaly még vitáztak, fenyegetőztek is az érintettek, Balatonmáriafürdőn elszabadultak az indulatok a szabálytalan stégek felszámolásáról tartott lakossági tájékoztatón. Ehhez képest számít komoly fordulatnak, hogy a héten Balatonfűzfőn és Balatonkenesén zajló vízügyi akció már nem váltott ki hangos tiltakozást, hanem az érintettek jelentős hányada maga kezdett az illegális bejárók elbontásába. Annál is inkább, mert ha a vízügy bontja el, az sokkal többe kerül.

Hírdetés

Sok vízparti ingatlantulajdonosnak fáj, és sok vitás helyzetet szül, hogy a szabálytalan, de hosszú évtizedek óta háborítatlanul használt, csinosított bejárókat, horgásztanyákat fel kell számolni, de ezek sem maradhatnak. A helyi portál információi szerint Balatonfűzfő és Balatonkenese partjainál mintegy száz stég rendelkezik engedéllyel, amelyeknek legalább 80 százaléka nem úgy, nem oda, és nem akkorára épült, mint amiről az engedélye szól.

A vízügy az újabb akciója előtt minden beazonosítható tulajdonost kiértesített, akik közül sokan maguk kezdték elbontani a szabálytalan építményeiket. Aki haladékot kér, az kap, aki nem, annak sorra bontják a bejáróit Balatonfűzfőtől a Balatonkenesei kikötő környékéig.

Újdonság, hogy a vízügy kezdeményezésére az illetékes hatóság hozzájárult Balatonmáriafürdőn és Balatonfenyvesen, hogy egyes tóparti utcavégeken, bizonyos „nádasbarát” feltételekkel fennmaradhasson mintegy 30 közösségi bejáró, így 180 méterenként fürdőzhessenek a környéken élők, nyaralók ott is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »