„Vannak, akik nem szimpatizálnak a magyar kormánnyal”

Megnőtt Navracsics Tibor tárcájának jelentősége a menekült-válságnak köszönhetően – ezt a magyar uniós biztos nyilatkozta Európai Híradó című műsorunknak Brüsszelben. A politikus beszélt arról is, hogy milyen a magyar kormány megítélése a biztosi testületen belül.

Komoly feladatot kap a migránsválság kapcsán Navracsics Tibor uniós biztos tárcájára. Egyrészt már most több olyan EU-s program működik, amelyek révén a törökországi menekülttáborokban az ott élő gyerekek számára biztosítják az oktatást. Másrészt az Európai Bizottság célja, hogy hidakat építsen az őslakos európaiak és a menekültstátuszban részesülők között.

Hírdetés

„Feltételezhetjük, hogy még ha lesznek is akik visszatérnek, vagy akiket visszaküldenek az adott térségbe, ahonnan jöttek, többen itt fognak maradni az Európai Unión belül, az ő számukra és velük kapcsolatban a társadalmi integráció kiemelt jelentőségű lesz és a társadalmi integráció három kiemelt jelentőségű területe pont az én tárcámon belül található meg, az oktatás, a kultúra és a sport, hiszen mi magyarok is tudjuk, saját hazánkat ha nézzük, hogy a társadalmi integráció éppen a kultúra és a sport területén tud a legzökkenőmentesebb lenni a kisebbségek tekintetében” –mondta az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos a Hír TV-nek.

A magyar biztos hangsúlyozta, Magyarországgal kapcsolatban a politikai jellegű bírálatokat általában tagállami vezetők fogalmazzák meg, az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között szakmai viták vannak. „Azt kell mondjam, hogy Magyarország sokkal kevesebbszer kerül szóba, mint Görögország például, és vannak nyilván olyan biztosok, akik nem szimpatizálnak a magyar kormánnyal, vannak, akik több megértést tanúsítanak a magyar kormány megoldásai iránt. Az biztos, hogy Magyarország nem nem egyedi, nem kiemelt ügy. Sok kormánnyal van vitája a bizottságnak, témáról témára változóan, van, ahol a gazdaságpolitikával, van, ahol az állami támogatásokkal, Magyarország esetében most éppen a migránsválság kapcsán, ilyen értelemben nem lóg ki Magyarország a sorból” – mutatott rá az uniós biztos.

Navracsics Tibor elmondta, uniós biztosként még nem került még olyan helyzetbe, hogy a magyar kormány döntésével szemben kellett volna állást foglalnia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »