Vandál fiatalokat fogtak el Beregszászon és fizetett autópálya lesz Kárpátalján: május 22-23-i hírösszefoglaló

Vandál fiatalokat fogtak el Beregszászon; Fizetett autópálya lesz Kárpátalján; Nagy sikere volt a Magyar Konyha Hetének; Pincében tárolták a csempészcigit Kárpátalján; Guti Pünkösdi Napok huszadszor – Ahová születtünk, ott a helyünk. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. május 22-23-án.

Beregszászban előállították azokat a vandálokat, akik a város központjában megrongálták a dekoratív virágágyásokat. Az eset jogos felháborodást váltott ki a polgárokból. A BeregVideó Kommunális Vállalat térfigyelő kamerái felvételeinek köszönhetően — amiket azonnal átadtunk a rendvédelmi dolgozóknak — beregszászi rendőrök operatívan felkutatták és előállították az elkövetőket.

Ukrajnában az Ukravtodor Sztrij – Munkács koncessziós autópálya megépítését tervezi, mely a Kijev-Csap autóút alternatívájaként szolgál majd. Autópálya-projekt kidolgozását 2021-ben tervezik.  Ezt követően ki kell hirdetni a közvetlen munkálatokra kiírt pályázatot. Jelenleg Ukrajnában nincs fizetős út. 2020-ban a Miniszteri Kabinet jóváhagyta a koncessziós autóúton történő közlekedés maximális árát.

Hírdetés

Idén kilencedik alkalommal került sor a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács szervezésében elindított Magyar Konyha Hete eseménysorozatra. Amit a magyarországi torkoscsütörtök mintájára 2012 farsangvégén azzal a céllal indítottak el, hogy a kedvezményes kínálatokkal egyre több helyi érdeklődőt vonzzanak be éttermeikbe a tulajdonosok, ezzel is népszerűsítve Kárpátalján a gasztroklultúrát. Idén azonban a karanténszigorítások miatt télvégén nem tarthattak ilyen rendezvényeket, arra most május 14. és 16. között kerülhetett sor.

A menekülő cigarettacsempészek  akaratlanul is a csempészcigaretta rejtekhelyére vezették az őket üldöző határőröket Kárpátalján. Az ismeretlenek menekülésük során az egyik határmenti házba futottak be. A határőrök a ház tulajdonosának engedélyével átvizsgálták az udvart.  Habár a csempészek a szomszédos kerteken keresztül már elmenekültek, de nagy mennyiségű csempészárut hagytak hátra.  

A pünkösd az ünnep mély vallási tartalmán túl a természet látványos, szinte robbanásszerű újjáéledésének időszaka. A lelki és a testi megújulás szükségét talán soha nem éreztük annyira fontosnak, mint a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések idején a bezártság, a betegségtől való félelem, a szeretteinkért való aggódás mögöttünk hagyott hónapjaiban, hangzott el a Guti Pünkösdi Napok megnyitóján. Örvendetes tény, hogy a kárpátaljai magyarság egyik legnagyobb múltra visszatekintő közösségi alkalma hosszú kényszerszünet után ismét megrendezésre került. A járványügyi szabályok betartása mellett megtartott ünnepen ezúttal is változatos program várta a résztvevőket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »