Van orvosság a horkolásra

Van orvosság a horkolásra

Van, aki tagadja, van, aki elismeri, van, aki próbál tenni elleni és van, aki már feladta. Igen, a horkolásról van szó, ami az előítéletekkel ellentétben távolról sem csak a nagypapa problémája. Az AASM alvásgyógyászati akadémia megállapításai alapján ugyanis a felnőtt emberek, legalább harmada horkol, a férfiaknál az arány 40%, a nőknél 24%. A zavaró, de többnyire poénra vett jelenség azonban egy idő után akár komoly kapcsolati problémák kiváltója is lehet. Ezért ma már nem ritka, hogy a horkolásban szenvedők specialistánál próbálnak megoldást találni a problémára.

Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinika fül-orr-gégész szakorvosa, Dr. Molnár G. Etelka szerint jelen pillanatban nem létezik olyan eszköz vagy módszer, amely a horkolás összes típusa ellen hatékony lenne, de a jelenleg forgalmazott eszközök a horkolás egyes, egymástól eltérő fajtáin az esetek egy részében enyhíthetnek. Utánanéztünk, hogy a sebészeti beavatkozásokon kívül, melyek a leggyakrabban igénybe vett eszközök és készülékek az alvás alatt sokaknál előforduló kellemetlenségre.

Az úgynevezett orrklipsz orrba helyezése után segíti a levegő szabad áramlását, ezzel könnyebbé téve az orron át történő légzést, megelőzve, hogy szánkon keresztül vegyük a levegőt, ami a horkolás egyik fő oka.

A belsejében lévő mágnesek elősegítik az orrjárat megnyitását, így a száj és a torok izmai ellazulnak.

A szájbetét a horkoló állkapcsát kissé előretolja. Mivel a nyelv az alsó állkapocshoz van kötve, így megnyílnak a légutak és visszaáll a normális, csendes légzés. Ez az eszköz hatásos segítség lehet még az éjszakai fogcsikorgatásban szenvedőknek is.

Hírdetés

Az állpánt alvás közben alátámasztja az állat, ezzel nyitva tartja a légutat, megakadályozva, hogy a szájpadláson lévő puha szövet részlegesen elzárja azt, ami a horkolás egyik kiváltó oka.

Az intelligens izomstimulátor felismeri a horkoláskor kiadott hangot. A felismerés után a termék fényimpulzusokat bocsát ki, amely, serkenti a torokizom összehúzódását, és a megfelelő légzési állapot beállítását.

A CPAP készülék általi enyhe, légúti nyomás a bezáródó garatot nyitva tartva biztosítja a sikeres, erőlködés nélküli légvételt. Alvás közben, ki- és belégzéskor ugyanazt a folyamatos nyomásértéket biztosítja.

A garatilleszték lefekvés előtt a szájba helyezve gátolja a horkolási hangeffektus és a légúti szűkület kialakulását. Az eszköz mérete és alakja egyénileg kialakított, használata csak képzett szakemberek segítségével sajátítható el.

A lézeres kezelés lézersugarakat alkalmaz a horkolás okának megszüntetésére. Bár ez még a jövő technológiája, egy 2011-es felmérés szerint 3-5 kezelésből álló terápiánál a második kezelés után az esetek háromnegyedében több mint 50%-os javulás tapasztalható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »