Van olyan magyar, aki a repülőt se várta meg Brüsszelben

Van olyan magyar, aki a repülőt se várta meg Brüsszelben

Nem számítanak tartós csökkenésre a nyugat-európai turizmusban a szakemberek, de a következő hetekben sokan lemondhatják a brüsszeli utazást. A külügyminiszter ma is azt kérte, hogy aki teheti, ne utazzon a belga fővárosba. A Hír TV tudósítója találkozott olyan magyarral, aki a merényletek miatt korábban jön haza Brüsszelből.

Tömött sorok voltak a vasútállomáson Brüsszelben. A turisták a gépfegyveres katonák és járőröző rendőrök között araszolnak. Bőti Ferenc évekig élt Brüsszelben, most látogatóban járt itt. Repülővel jött, haza már vonattal megy. „Kedden, amikor akartam már visszamenni, akkor az egész belvárost lezárták, és utána a repülő. Sehol semmi. Azt sem tudják, hogy mikor, egy hét múlva vagy másfél hét múlva. Maximum az a lehetőségem marad, hogy Rotterdamba vagy valahova menjek, és úgy határoztam, hogy a legegyszerűbb, a feleségem is már izgul, vonatra ülök és szépen hazamegyek” – mondta Bőti Ferenc.

Sokan elhalasztják az utazásukat – ezt már a magyar utazási irodák szövetségének elnöke mondja. „Ez nyilván az üzleti utazásokra kevésbé van hatással, a szabadidős utazásra pedig az szokott ilyenkor a tendencia lenni, hogy nagy valószínűséggel a Brüsszelbe szabadidős céllal érkező látogatók száma valamelyest csökkenhet, de persze ez sem biztos, és amennyiben, és nagyon reméljük, hogy így lesz, nem lesz folytatása ennek a robbantásnak, akkor abban az esetben a tapasztalatok szerint néhány hét alatt ez normalizálódik” – hívta fel a figyelmet Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

Európában ugyanakkor egyre többen keresik a békésnek tartott úti célokat. „Európa többi részén észrevehető a foglalásokban az, hogy rögtön más irányokat foglalnak, és ez Magyarországon is irtó fontos lenne, mert el fognak fogyni a nyaralóhelyek. Tehát mondjuk, ha nem akarok menni az egyik országba, ahol úgy érzem, hogy ki vagyok téve dolgoknak, most itt nem is sorolom a jelenlegi helyzetben, akkor rögtön ott a lehetőségem, hogy válasszak. És például így igaz, hogy a spanyol tengerpart meg egyéb üdülőhelyek, Málta, azok meg meglódultak” – így Békefi Veronika, a Neckermann Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyarországon a legtöbb biztosítónál bekerültek a kockázatok közé a terrorcselekmények.

„Én minden esetben javasolnám azt, hogy mielőtt kiutazik az ügyfél, konzultáljon az utazási irodával, a biztosítóval vagy a brókerrel, akik pontos információt tudnak arról adni, hogy az az adott biztosítási módozat, amelyet az ügyfél kiválasztott, milyen jellegű kockázatokat vállal be. A magyar biztosítók többsége egyébként bevállalja az ilyen spontán terrorizmusból fakadó egészségügyi ellátás kockázatait” – nyomatékosított Horváth Péter, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »