Van olyan klub, amelyik kilenc válogatottba is ad játékost a vb-n

Van olyan klub, amelyik kilenc válogatottba is ad játékost a vb-n

A Barcelona adja a legtöbb játékost a keretekbe a katari labdarúgó-világbajnokságon. A katalán óriás 17 játékossal képviselteti magát. Második 16 futballistával a Bayern München, amelynek tizenhetedik játékosa, Sadio Mané sérülése miatt hiányzik majd. „Dobogós” még a Manchester City – ez sem nagy meglepetés. Az már inkább, hogy a katari asz-Szaddnak is 15 játékosa vb-kerettag.

Összesen tizenhat klub ad a keretekbe legalább tíz játékost, közülük 12 szerepelt a Bajnokok Ligája őszi sorozatában (Bayern, Barcelona, Manchester City, Real Madrid, Chelsea, Atlético Madrid, Tottenham, PSG, Borussia Dortmund, Juventus, Ajax, Sevilla). További kettő, a Manchester United és az Arsenal az Európa-ligában szerepelt ősszel a nemzetközi kupaporondon. Két ázsiai csapat tartozik még ebbe a körbe, a katari asz-Szadd és a szaúdi al-Hilal.

A Barcelonából nyolcan kerültek be a spanyol keretbe (Eric García, Jordi Alba, Busquets, Balde, Gavi, Ferran Torres, Pedri, Ansu Fati). Frenkie de Jong és Depay a holland, Lewandowski a lengyel, Christensen a dán, Kundé és Dembélé a francia, Ter Stegen a német, Raphinha a brazil, Araújo az uruguayi keretet erősíti, Ez nyolc válogatott, tehát átlagosan minden negyedikben lesz Barca-játékos.

A Bayern München hét játékost ad a német válogatottnak (Neuer, Kimmich, Goretzka, Gnabry, Sané, Müller, Musiala), négyet a franciáknak (Pavard, L. Hernandez, Upamecano, Coman). A hollandoknál játszik majd De Ligt, a kanadaiaknál Davies, a horvátoknál Stanisic, a marokkóiaknál Mazraoui, a kameruniaknál Choupo-Moting. Ez hét, s megint csak: a szenegáli lett volna a nyolcadik, Sadio Manéval.

Hírdetés

A Manchester City természetesen az angolba adja a legtöbb játékost, ötöt (Walker, Stones, Grealish, Philips, Foden), a további tizenegy játékos a hollandokat (Aké), az argentinokat (Álvarez), a németeket (Gündogan), a spanyolokat (Rodri, Laporte), a brazilokat (Éderson), a belgákat (De Bruyne), a svájciakat (Akanji) és a portugálokat (Rúben Dias, Bernardo Silva, Joao Cancelo) erősíti Ez is rekord: kilenc válogatott.

Tizenhárom asz-Szadd játékos szerepel a katariaknál, a klub ad egy-egy futballistát a ghánaiakhoz (André Ayew) és a dél-koreaiakhoz (Csang Vu Jang). A másik, sok játékost adó ázsiai klub, az al-Hilal mind a 12 játékosa a szaúdi kerethez tartozik.

A benevezett játékosok közül 606 (72,92 százalék) európai klub tagja. a második kontinens ebből a szempontból az ázsiai, 113 játékossal (13,60 százalék). A Concacaf-zóna, Észak és Közép-Amerika klubjaiba tartozik 76 játékos (9,15). Nagyon kevés labdarúgót adnak a dél-amerikai egyesületek (21, 2,53 százalék) és az afrikaiak (17, 2,05 százalék). Akad a FIFA tagszövetségei között egy, az OFC, az Óceániai Labdarúgó-szövetség, amely sem válogatottal, sem klubbal nem érintett a katari világbajnokságon.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Andreas Gebert

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »