Van itt valami, ami megoldhatná a nyugdíjproblémánkat

Van itt valami, ami megoldhatná a nyugdíjproblémánkat

A magyarok felét aggasztja, hogy nem lesz elég nyugdíja idős korára – állapította meg az Aegon idei Nyugdíjfelkészültségi Kutatása. A megkérdezettek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy rosszabb anyagi helyzetben lesz, mint a jelenlegi nyugdíjasok, ennek ellenére szinte az egész világon mi teszünk a legkevesebbet azért, hogy ez ne így legyen.

A magyarok 53 százalékát tölti el aggodalommal az állami nyugdíjak értékének csökkenése – derült ki az Aegon idei Nyugdíjfelkészültségi Kutatásából. A felmérésben a megkérdezettek kétharmada (67 százalék) szerint a jövő nyugdíjasai rosszabb helyzetben lesznek, mint a mostaniak. Ennél is pesszimistábbak maguk a nyugdíjasok:

az ő körükben ugyanez az arány 75 százalék.

A felmérésből kiderült az is, hogy a többség (57 százalék) továbbra is az állami nyugdíjakban bízik – akkor is, ha ezek értéke, véleményük szerint, csökkeni fog. Az Aegon 14 ezer munkavállalót és 1600 nyugdíjast bevonó, 15 országra kiterjesztett reprezentatív kutatásából ugyanakkor kiviláglik,

hogy világszerte az emberek kevesebb mint a fele (46 százalék) építi időskori jólétét az állami nyugdíjra.

Azt, hogy valaki milyen mértékben van felkészülve a nyugdíjas éveire nem csupán az határozza meg, hogy mennyire támaszkodik az államra. Az Aegon nyugdíjfelkészültségi szintet mérő indexe lényegesen összetettebb képet mutat. A mutatóhoz hat témakör válaszait összegzik: rákérdeznek arra, hogy

A válaszokat egy tízes skálán értékelték, ahol a 8-10 közötti pontszám magas, a 6-7,9 közötti érték közepes, a 6-nál kevesebb pontszám pedig alacsony felkészültséget jelent.

Hírdetés

Az 5,3-as magyar átlag alulról a harmadik legalacsonyabb a rangsorban – csak Spanyolországban és Japánban rosszabb valamivel a helyzet, mint nálunk.

A tavalyi nyugdíjfelkészültségi kutatásban ennél is alacsonyabb, 5,1 pont jött ki, tehát csekély javulás azért tapasztalható. Árnyalja a képet, hogy világviszonylatban sem mondhatók igazán felkészültnek az emberek: az átlagérték csupán 5,9 pont.

Az alacsony nyugdíjfelkészültséget mutatja, hogy nálunk a legtöbben (41 százalék) az állami nyugdíjak értékállóságának megtartását tartanák helyes intézkedésnek a problémák kezelésére. Ennek érdekében adóemelést is támogatnának, miközben világszerte a megkérdezetteknek csak a 34 százaléka ért egyet ezzel a megközelítéssel.

A nemzetközi átlagnál alacsonyabb nálunk a megtakarítás szintje is: tízből csak hárman (31 százalék) tartják magukat rendszeres megtakarítóknak, míg világszerte ez az arány 39 százalék.

A felmérés eredményeire alapozva az Aegon Biztosító kilencpontos akciótervet hozott nyilvánosságra, amelyben egy új társadalmi közmegegyezést javasolt a jelenlegi – a múlt század közepén létrehozott és mára fenntarthatatlanná vált – nyugdíjrendszer felváltására.

Ennek alapvető eleme a nyugdíjmegtakarítási konstrukciókhoz való hozzáférés biztosítása minden munkavállaló számára.

Az Aegon szerint a munkáltatóknak automatikusan be kellene léptetniük a dolgozóikat valamilyen nyugdíjmegtakarítási programba. Ezt egyébként – az idei felmérés szerint – a munkavállalók többsége, 57 százaléka támogatná, és Magyarországon is 41 százalék ért vele egyet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »