Van egy tea, ami képes megóvni bizonyos betegségektől

Van egy tea, ami képes megóvni bizonyos betegségektől

Japánban már hosszú idők óta rajonganak érte, Európában azonban csupán elmúlt években fedezték fel csodaerejét. Azóta már desszertekhez, sőt kávékba is előszeretettel használják. Ismerd meg a zöld tea legnemesebb fajtáját, a matchát!

Úgy tűnik, a kínai zöld tea ideje lejárt, a világ újabban a matcha tea megszállottja. Többek között az egészséges életmód hű követője, Gwyneth Paltrow is előszeretettel fogyasztja, és amibe csak lehet, belefőzi. Külföldön a tejeskávétól a levesen át egészen a brownie-ig mindenhez felhasználják – írja a bien.hu.

A matcha ugyanis valójában egy por formában beszerezhető zöld tea fajta, melyet a rituális japán teaceremóniák alkalmával használtak.

Sokáig a nemesek féltve őrzött titka volt, amelyet a szerencsés kiválasztottak orvosságként fogyasztottak.

A teát egy 8. századi Zen pap, Eiszai tette közkinccsé, aki szerint a matcha a tökéletes eszköz a fizikai és mentális egészség megőrzéséhez. Lássuk miért érdemes fogyasztanod!

A magas minőségnek és a por formában elfogyasztott leveleknek köszönhetően jóval több tápanyaghoz juttathatod szervezeted, mint a hagyományos zöld teák esetében.

Kutatások szerint a matcha teában több antioxidáns található, mint a spenótban vagy az áfonyában.

Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a sejtek és szövetek károsodásáért felelős szabad gyököktől, és erősítik az immunrendszert. Az antioxidánsok egyik fajtája, az úgynevezett epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevezetű katekin rákmegelőző és zsírégető tulajdonságáról ismert. A tudományos kísérletek szerint a matcha 137-szer több EGCG-t tartalmaz, mint más zöld tea.

Ha teheted, fogyassz belőle ősszel és télen naponta legalább egy csészével, hogy elkerüld a betegségeket!

Több mint egy évezreden keresztül a teát japán zen buddhista szerzetesek használták kikapcsolódáshoz és meditáláshoz.

Nem véletlenül, hiszen ma már tudjuk, hogy a matcha nyugtató hatása a leveleiben lévő L-theanine nevű aminosavnak köszönhető, mely elősegíti az alfa hullámok jelenlétét az agyban, így pihentető hatással van ránk, anélkül, hogy álmosítana.

Ennek következtében tehát kitisztítja az elmét, és közben ellazít. Az L-theanine jól ellensúlyozza a koffein hatását, és segít csökkenteni a vérnyomást.

Egy másik jótékony mellékhatása ennek a zöld csodaitalnak, hogy dopamint és szerotonint termel, melynek köszönhetően javítja a hangulatot és a memóriát, valamint elősegíti a koncentrációt.

Hírdetés

Tökéletes egészséges kiegészítője lehet tehát az éjszakába nyúló tanulásnak.

A tealevelek a klorofill nevű anyagnak köszönhetik zöld színűket, mely segít kivonni a méreganyagokat a szervezetből.

Ellentétben más fajtákkal, melyeknél eldobjuk a leveleket, miután elkészült a tea, a matchát (por formában) azokkal együtt fogyasztjuk el.

A teacserjéket a szedés előtt árnyékban nevelik, ennek következtében a növény leveleinek klorofill és aminosav tartalma megnövekszik.

A klorofill egyensúlyban tartja a vér PH-szintjét, segíti a vese és a máj működését is és antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A fogyókúrádhoz is kiváló kiegészítő lehet, hiszen az EGCG nevű anyagnak hála megállíthatja a zsírsejtek növekedését, ha pedig közvetlenül edzés előtt fogyasztod, jóval több zsírt égethetsz el a testmozgás alatt, mint egyébként.

Fennmaradt leírások szerint a középkori és kora újkori japán harcosok, a szamurájok, energetizáló hatása miatt matcha teát ittak, mielőtt csatába indultak.

A matcha nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, azonban mégis más hatást ér el, mint más teák, vagy a kávé.

Az L-Theanine nevű aminosavnak köszönhetően hosszan tartó energiával látja el a szervezetet, ahelyett, hogy rövid időre intenzíven felpörgetne.

Egyszerre nyugtat és felfrissít. A kísérleti alanyok nem tapasztalták a kávézás során fellépő olyan mellékhatásokat, mint az idegesség, vagy a magas vérnyomás.

Ennek ellenére lefekvés előtt 6 órával inkább kerüld a koffein tartalmú italok fogyasztását.

A matcha mostanra a szakácsok konyhájában is megtalálható, hiszen nem csupán italokhoz, de akár édességekhez, vagy sós ételek elkészítéséhez is kiválóan használható!

Elég csak beírnunk a Google-be a „matcha” kifejezést, és több ezer receptet kapunk, legyen szó akár kávéról, muffinról, pudingokról, levesekről, vagy akár sült krumpliról.

A mi egyik kedvencünk a matcha teás keksz, melyhez nem kell más, mint egy kis liszt, vaj, cukor, illetve egy teáskanál matcha teapor.

Így készítheted el: Gyúrd össze az alapanyagokat, nyújtsd ki, szaggass belőle különböző formákat, majd tedd be előmelegített sütőbe!

Ez a finomság tökéletes kiegészítője lehet a reggeli kávédnak, esetleg teádnak! Természetesen, ahogy mindenből, ebből is megárt a sok, érdemes tehát a napi ajánlott adagot betartanod.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »