Van egy egyszerű módszer a zuhanyrózsa tisztítására

Vannak olyan dolgok a fürdőszobában, amelyeknek az alapos megtisztítására a legtöbben ügyelünk, de a zuhanyrózsa jellemzően nem tartozik közéjük. Lehet, hogy te is szorgalmas vagy az otthonod egyéb területein, használat után lelocsolod a zuhanykabin oldalát, hetente egyszer ledörzsölöd az alját, de mit kezdesz a zuhanyfejjel? Talán nem is gondolnád, de közel olyan fontos időközönként tisztává varázsolni, mint a WC-ülőkét.

Bár külső szemmel sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem is észlelhető, de a zuhanyrózsa sok baktériumot rejthet magában. A vízben lévő ásványi anyagok ugyanis fokozatosan felhalmozódnak, és táptalajt biztosítanak a különféle kórokozók számára. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a fürdőszobák többsége általában meleg és párás, akkor nem is olyan meglepő, hogy könnyen és gyorsan szaporodhatnak a baktériumok akár a zuhanyrózsán, akár más fürdőszobai kellékeken – írja a bien.hu.

Túl a baktériumok megtapadásán a fúvókák eltömődhetnek, ami befolyásolja a víz áramlását és a zuhany minőségét. Ezt legegyszerűbben úgy veheted észre, ha a víz másként folyik, mint korábban, vagy ha vízcseppek törnek ki oldalra. Ha ezt tapasztalod, akkor egyértelműen itt az ideje, hogy megtisztítsd a zuhanyrózsát, de egyébként is legalább néhány hetente jobb beütemezned a takarítási rutinodba. Természetesen az alaposság is fontos, így van néhány lépés, amit érdemes betartanod.

Ha nekilátsz a zuhanyrózsa tisztításának, először távolítsd el a tömlőről. Ha a zuhanyfej a falhoz van rögzítve, előfordulhat, hogy kissé nehezebb dolgod lesz, de ne hagyd, hogy ez elvegye a kedved az alapos munkától. Ha le tudod választani a tömlőről, minden rögzítőelemet tegyél le úgy, hogy egyiket se veszítsd el. Ez már csak azért is fontos, mert ha bármis eltűnik, akkor nagy valószínűséggel vízszivárgást fogsz tapasztalni.

Hírdetés

Súrolókefével óvatosan tisztítsd meg a fúvókákat, hogy könnyebben fellazuljanak az ásványi lerakódások. Lassan haladj, és összpontosíts minden fúvókára, hogy biztosan minden lerakódás kijusson a zuhanyrózsából. A lerakódások – függően attól, hogy mennyi ideje vannak ott – kemények vagy puhák is lehetnek. Ennek függvényében nem kizárt, hogy a zuhanyrózsát egy olyan spray-vel is meg kell tisztítanod, ami vízkőoldó hatású.

A fúvókák súrolásával eltávolított lerakódásokat és az esetleges penészt meleg vízzel öblítsd le. Óvatosan hagyd, hogy megteljen vízzel, majd rázd ki azon a felén, amelyiknél a tömlőhöz csatlakozik. Folytasd ez egészen addig, amíg nem jön ki több törmelék a zuhanyrózsából és a kifelé jövő víz tiszta nem lesz. A felületet (például a csapot) a zuhanyrózsa megtisztítása után szintén érdemes áttörölnöd, nehogy újra teret adj a baktériumoknak.

Az utolsó ásványi lerakódások feloldásához használj vízből és fehér ecetből álló oldatot. Ha le tudod venni a zuhanyrózsát a tömlőről, egyszerűen helyezd egy vödörbe vagy tálba, hogy kiázzon. Ha a zuhanyrózsa a falhoz van rögzítve, tölts meg egy műanyag zacskót a víz és az ecet keverékével. Helyezd a zuhanyrózsára a zacskót, majd rögzítsd egy rugalmas szalaggal. Bármelyik módszert is alkalmazod, érdemes egy éjszakára így hagynod.

Csatlakoztasd újra a zuhanyrózsát a tömlőhöz, vagy távolítsd el a vizes-ecetes zacskót a zuhanyrózsáról. Kapcsold be a zuhanyzót, és ellenőrizd a víz áramlását. A zuhany első bekapcsolásakor szennyezett vizet kell látnod. Ha még mindig van néhány eltömődött fúvóka, egy tű vagy egy széthajtott gemkapocs segítségével távolítsd el a még bennragadt szennyeződéseket, és már tiszta is a zuhanyrózsa.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »