Van-e joga Magyarországnak a történelmére?

Van-e joga Magyarországnak a történelmére?

Cikket írt az Euronews pénteki számában egy bizonyos Matthew Holroyd arról, hogy Orbán Viktor egy, a történelmi Magyarországot is ábrázoló földgömb-részlettel illusztrálta jókívánságait a történelem érettségire készülőknek, illetve hogy a horvát és román politika hogyan reagált erre.

A cikk címe: Viktor Orban provokes neighbours with historical map of Hungary (Orbán Viktor a szomszédokat provokálja Magyarország történelmi térképével). Nehéz megmondani, hogy a szerző csupán nem tudja, vagy nem is akarja tudni, miért került oda a térkép, két részlet azonban árulkodó.

Hungary’s prime minister posted his support for students taking their examinations on Wednesday” – Magyarország miniszterelnöke posztolta szerdán a támogatását a diákoknak, akik vizsgára készülnek.

Mi maradt ki a mondatból: az, hogy a diákok nem általában készülnek vizsgára, hanem történelemből. Gyökeresen más összefüggésbe helyezi ez a hiányzó szó az egészet.

Mert azt „a művelt Nyugaton” sem vitathatja senki, hogy Magyarországnak joga van a saját történelmére. Éppen csak nem ismerik, és nem is akarják ismerni ezt a történelmet.

Azt írja a szerző: „Hungary lost around two-thirds of its territory and some citizens in the country consider the treat a national tragedy” – Magyarország területeinek körülbelül a kétharmadát elveszítette, és az ország néhány lakosa ezt nemzeti tragédiának tekinti.

Néhány lakos… Tartok tőle, hogy Holroyd ezt tényleg így tudja. A kollégái is így tudják. Fogalmuk sincs arról, hogy nem néhány, inkább „around two-thirds”, kétharmad vagy még több tekinti nemzeti tragédiának. Minthogy valóban az is.

Hírdetés

Similar maps have also been displayed at far-right rallies” – hasonló térképeket szélsőjobboldali tüntetéseken is felmutatnak.

Félek, a szerző tényleg nem tudja, hogy a történelmi Magyarország térképének a szélsőjobbhoz semmi köze. Ez a mi történelmünk.

És amiről a szerzőnek végképp nincs fogalma, és nyilván nem is érdekli: éppen száz éve következett be a nemzeti tragédia, aminek a következményeit a mai napig viseljük. Ezért a miniszterelnöki utalás.

A nyugat soha nem fogja megérteni, mi a bajunk a történelemmel. De nekünk akkor sem szabad feladnunk a jogunkat az emlékezésre. Történelmi jogunk van Magyarország történelmi térképére.

Bencsik Gábor – www.demokrata.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »