Van, ahol már 30 centis a hóréteg

Van, ahol már 30 centis a hóréteg

A magasabban fekvő települések közül néhányban már 30 centiméter körüli a hóréteg, de az alacsonyabb részeken is jelentős mennyiségű hó hullott szerdán. Az előrejelzés szerint viszont olvadás várható – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten 35,Lillafüred-Jávorkúton 33,a diósgyőri mérőállomáson 17,Aggteleken pedig 30 centiméteres hóréteget mértek,Heves megyében Kékestetőn 26,Mátraszentimrén pedig 14 centiméternyi hó hullott.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a Vas megyei Rábagyarmaton 12, Szombathelyen pedig 8 centiméteres a hó.

Országszerte többfelé hullott több centiméternyi hó vagy alakult ki hólepel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat további ónos esőre és havazásra is figyelmeztet. A honlapjukon közzétett előrejelzés szerint estétől a Nyugat-Dunántúlon ismét havazás kezdődik: általában 1-10 centiméter közötti friss hóréteg alakulhat ki, de főként Zalában és tágabb térségében helyenként akár 10-15 centimétert meghaladó tapadó hó is hullhat. Másutt jellemzően eső, havas eső valószínű, néhol átmenetileg ónos eső sem kizárt. Csütörtökön napközben fokozatosan gyengül a csapadék, a lehulló és lehullott hó olvadni fog.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Csütörtökre három megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád) az ónos eső veszélye miatt, Zala megyére pedig havazás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

http://mno.hu/

Csütörtökön többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délutántól nyugaton már felszakadozhat a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között várható, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6 fok között alakulhat.

Jelentős késések

Hírdetés

A havazás miatt a vonatok és az autóbuszok is késéssel közlekednek Vas megyében. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: Zalaegerszeg, Celldömölk, Szombathely és Sárvár térségében 20-30 perccel hosszabb menetidővel járnak a személyszállító vonatok. Hozzáfűzte: a vasúttársaság arra kéri az utazókat, hogy a csúszásveszély miatt óvatosan közelítsék meg a vonatokat, fel- és leszállásnál pedig fokozottan ügyeljenek saját és utastársaik biztonságára.

Hegedüs-Kuti Piroska, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. csoportvezetője közölte, hogy Kőszeg és Vasvár térségében az összes járatuk 5-10 percet késett, az egyik reggeli vasvári busz viszont árokba csúszott, az utasokat mentesítő járművel szállították tovább. Tájékoztatása szerint Szombathely térségében a járatok 60-70 százaléka 20-30 perces késéssel közlekedett, itt is előfordult árokba csúszás, és például a 86-os főúton történt halálos baleset helyszínelése miatt is kerülő úton, késéssel közlekedett néhány autóbuszuk.

Sárvár körzetében is esetenként 40-50 perces késéssel közlekedett több busz, Őriszentpéter és Ispánk között pedig járhatatlannak ítélték az utat, ezért maradt ki két reggeli járat.

Nem egy esetben azért késtek a buszok, mert a nagyobb emelkedőkön kamionok akadtak el, Rábapatyon pedig a megállóban csúszott bele az autóbuszba egy személygépkocsi. Nem sérült meg senki.

Megbénult Párizs

A rendkívüli és tartós havazás miatt káosz alakult ki szerdán Franciaország északi részén, elsősorban Párizsban és környékén, ahol több száz autós ragadt az utakon kialakult dugókban, sokan kényszerszállásokon töltötték az éjszakát.

A párizsi repülőtereken – ahol reggel 13 centiméteres volt a hóréteg – több járatot töröltek, a vasúti közlekedésben továbbra is jelentősek a késések, a fővárosba vezető egyik déli autóúton 1500-2000 autós szorult a gépkocsijába a hatalmas dugóban, a kimentésük jelenleg is tart. Sokan az utak szélén hagyták a járműveiket és a főváros környéki települések sporttermeiben kialakított sürgősségi ellátó helyekre siettek.  

A Párizs környéki Ile-de-France régióban 46 átmenti szállást nyitottak meg mintegy hatszáz fő részére, hétszáz embert a pályaudvarokon, több mint kétszázat az Orly repülőtér termináljaiban láttak el szerdára virradóra.

A francia kormányt sorozatos támadások érik amiatt, hogy nem készült fel a havazásra, amelyhez hasonló legutóbb 2013 januárban volt a fővárosban.

„Nem kéne bármit is elhitetni a franciákkal és be kéne látni, hogy elég nehéz megmondani előre, hány centiméter hó fog esni” – mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő az RTL rádióban. A politikus ugyanakkor megígérte, hogy a kormány le fog vonni minden következtetést a kialakult kaotikus helyzetből.

http://mno.hu/

Szakértők szerint a havazás kedd este a csúcsforgalom idején erősödött fel, és emiatt a hókotrók képtelenek voltak az utakat megtisztítani. Szerdán mintegy 2500 tűzoltó és csendőr vett részt az utak felszabadításában a fővárosi régióban. A párizsi körgyűrűn kedd este 739 kilométeres dugó alakult ki, és szerda reggel is közel kétszáz kilométeres volt a kocsisor. 

Párizsban 12 centiméteres volt szerda délelőtt a hóréteg, a város, ahol a felszíni tömegközlekedés leállt, a BFM hírtelevízió kommentárja szerint egy skandináv fővárosra emlékeztet.  

A belügyminisztérium arra kérte a párizsiakat, hogy lehetőleg ne üljenek gépkocsiba a „rendkívüli helyzetre való tekintettel”. 

A hétfőn kezdődött havazás kedd délután felerősödött, emiatt már kedd este jelentős késések és a fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, a fő közlekedési útvonalakon délután 2 órától megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését, és az Eiffel-torony sem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

A havazás szerda délelőtt elállt, de az előrejelzések szerint  a helyzet csütörtökre virradóra válhat kritikussá, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fokig süllyedhet, s a havas utak csúszóssá válhatnak, s pénteken újabb havazásra lehet számítani.

A francia meteorológiai szolgálat 25 északi megyében, köztük a főváros környékén meghosszabbította a közúti közlekedésre vonatkozóan a riasztást a havazás és jegesedés miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »