Van, ahol kétszer annyit ér a pénzünk. Mutatjuk, hova érdemes nyaralni menni

Van, ahol kétszer annyit ér a pénzünk. Mutatjuk, hova érdemes nyaralni menni

Az egyes turistacélpontok árai eltérhetnek egymástól – van, ahol milliomosnak érezhetjük magunkat, máshol csak megtűrt rokonnak.

 

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint jó hír azonban, hogy a százeurósunk értéke a legközkedveltebb turistacélpontok esetében nem változott.

 

„A 10 legnépszerűbb uticél esetében átlagban ugyanolyan értéke van, mint itthon. Ez azt jelenti, hogy egy szlovákiai a 100 eurósából külföldön átlagosan annyit fogyaszthat, ami itthon 98 euróból. Tehát csak 2 százalékkal kevesebbet”

magyarázta az elemző.

 

Olcsó üdülőhelyek elérhető közelségben

 

A szlovákiai üdülők szempontjából olcsónak minősül például Bulgária, és drágábbnak nyugat-európai országok valamelyike. Száz euróból 1,5-ször több árut tudunk vásárolni Bulgáriában, mint itthon. Az ellenkező irányba indulva azonban drágul a nyaralás: Ausztriában 100 euróból negyven százalékkal kevesebb (turisták által tipikusan fogyasztott) árut és szolgáltatást tudnánk megvenni.

 

Bulgária egylőre még olcsóbb Horvátországnál, ami a tengerparti nyaralás egyik legkedveltebb célpontja. Forrás: Cartour.hu

 

Törökország is viszonylag olcsó kirándulóhelynek minősül, 115 eurónyi árut vásárolhatunk itthoni 100 eurónkból, de Görögországban már csak 78 eurónyit, Horvátországban szintúgy. Még Magyarország is olcsóbbnak tekinthető nálunk, ott 118 eurónyi áruhoz jutunk hozzá hazai százasunkból. Csehországban 1,06-szor, Lengyelországban 1,21-szer több árut vehetünk meg a hazai árszínvonallal összehasonlítva.

 

Még nagyobb a különbség a háborúval és gazdasági recesszióval sújtott Ukrajnában, ahol pénzünk kétszer (egészen pontosan 2,05-ször) többet ér, mint itthon.

 

A kárpátaljai Munkács városának főtere Ukrajna egyik fő nevezetességei közé tartozik. Ezekből mostanában hiány van. Egy részüket elcsatolták (Krím), más részükön pedig véres harck zajlanak. Forrás: gkrte.hu

 

A távoli uticél nem feltétlenül jelent drága vakációt

 

Az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy a szlovákiai turistáknak figyelembe kéne venniük azt a tényt, hogy egy adott ország turizmus szempontjából vonzó területén az árak jóval magasabbak lehetnek, mint az ország más területein.

 

Viszonylag olcsó turistacélpontnak minősül Dél-kelet-Ázsia, Afrika és Latin-Amerika bizonyos országai, ám itt az utazás költségei drágíthatják meg a vakációt.

 

Dél-kelet-Ázsiában szinte mindenhol többet vásárolhatunk a pénzünkért, mint itthon, egyetlen kivétel Szingapúr. A hazai turisták Vietnamban, Kambodzsában, Thaiföldön 1,6-szor, Malajziában és Srí Lankán 1,5-ször, Indonéziában pedig 1,7-szer több árut vásárolhatnak pénzükért a hazai árszínvonalhoz képest. Kétszer többet ér a pénzünk Indiában is, és hasonlóan kedvező a helyzet Latin-Amerikában – kivétel azonban itt is akad, Ecuador, Chile és Brazília például drágább országnak minősülnek, mint Szlovákia. Brazíliában az itthoni 100 eurónk csak 96 eurót érne.

 

 

Angkor templomjai Kambodzsa egyik fő turistalátványossága. Forrás: erdekesvilag.hu

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: lasvegas-bibone-it


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »