Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.

A Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz nyerte a Forma–1-es Mexikóvárosi Nagydíjat. A 30 éves versenyző idei második, pályafutása negyedik futamgyőzelmét szerezte meg. A Ferrari 1970 és 1990 után harmadszor nyert versenyt Mexikóban, 34 évvel ezelőtt a négyszeres világbajnok francia Alain Prost győzött ezen a helyszínen. A második helyen Lando Norris, míg harmadikként Charles Leclerc ért célba. A vb-címvédő Max Verstappen kétszer is 10 másodperces időbüntetést kapott, és csak hatodikként zárta a mexikói futamot.

A Motorsport Online főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy Carlos Sainz különösebb teher nélkül, „teljesen gátlástalanul” versenyzett Mexikóban, és a szezon hátralévő részében is így tehet, hiszen már korábban biztossá vált, hogy távozik a Ferraritól, és a 2025-ös idénytől a Williams volánja mögött ül majd. Ezt a váltást a kényszer szülte, hiszen jövőre érkezik a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton az olasz istállóhoz, Carlos Sainz pedig rendkívül felszabadultan rója a köröket, amióta rendeződött a helyzete. Vámosi Péter úgy látja,

egyáltalán nem érdekli a spanyol pilótát, hogy „előtte kik és miért csatáznak”, hanem „a saját kis harcait vívja meg” versenyről versenyre.

A szakértőt némileg meglepte, hogy Carlos Sainzot ennyire hagyják érvényesülni a csapaton belül, mivel az összetettben már nem lehetnek vérmesebb reményei. Ezzel arra utalt, hogy Charles Leclerc-nek matematikailag még lenne esélye a világbajnoki címre, még sincs csapatutasítás a Ferrarinál arra, hogy a monacói versenyző legyen a kedvezményezett a versenyhétvégéken.

Vámosi Péter szerint bár még akár négy versenyző is megnyerheti a világbajnoki címet, az utolsó négy futamon Max Verstappen és Lando Norris között dől el, melyiküket koronázzák meg az idény végén. Emlékeztetett, hogy még két sprintfutamot is rendeznek idén – Brazíliában és Katarban –, így még további pontokat is lehet majd szerezni a hagyományos versenyeken kívül. A szakíró úgy fogalmazott, lehetetlen megmondani, hogy ki ünnepelhet a végén, nüanszokon múlhat a bajnoki cím sorsa.

Négy futammal a szezon zárása előtt Lando Norris hátránya 47 pont az összetettben élen álló Max Verstappennel szemben, akinek Mexikóvárosban is volt egy nagy csörtéje legnagyobb riválisával, majd jött a két büntetés a hollandnak. Vámosi Péter szerint

Hírdetés

„meglehetősen furcsán inflálódik egyik hétről a másikra a hasonló versenybalesetekért kiadott büntetések tétele”,

ugyanis felidézte, hogy egy héttel korábban, Austinban csak öt másodperces büntetést kapott Lando Norris, míg a címvédő Mexikóban duplaannyit, ráadásul kétszer is.

A Motorsport Online főszerkesztője közölte: nagyon ritka a Forma–1-ben a 20 másodperces időbüntetések osztogatása, az élmenőket pedig főleg nem szokták ennyire elmeszelni a versenybírák. Hozzátette: a háromszoros világbajnok „nagyságát mutatja”, hogy nem adta fel, és gyakorlatilag mindent kihozott ebből a vert helyzetből, most ez egy hatodik helyre volt elegendő. Mint mondta, a mexikói futam egyes periódusaiban úgy tűnt, pontot sem tud majd szerezni Verstappen, ami a vb-pontverseny alakulása szempontjából egyáltalán nem lett volna mellékes. Vámosi Péter szerint Max Verstappen ismét megmutatta, miért ő a vb-címvédő, miközben a csapattársa, Sergio Pérez „csak esett-kelt” a hazai közönség előtt. Úgy látja, ismét bebizonyosodott, hogy a Red Bullon belül milyenek is az erőviszonyok.

Még a Ferrari is odapörkölhet

A Red Bull számára újabb kellemetlenség, hogy a konstruktőrök pontversenyében megelőzte a Ferrari, amelynek az élen álló McLarennel szemben is csak 29 pont a hátránya. Vámosi Péter óriási csatára számít a véghajrában, és a maranellóiak teljes joggal bizakodhatnak, mert nagyon jönnek felfelé. Kiemelte, hogy

gazdasági szempontból sem lenne rossz üzlet, ha a szezon végén a Ferrari mondhatná magát a csapatvilágbajnoknak.

A Ferrarinak tulajdonképpen a konstruktőri pontverseny az a terep, ahol még valami nagyot alkothat idén, és ezt az olasz istálló is megerősítette a közelmúltban adott nyilatkozatokban. A szakíró szerint jól látszik, nem igazán izgatja őket, hogy ezzel akár Max Verstappen legfőbb kihívóját, Lando Norrist is hátráltathatják, de ebben nincs is semmi meglepő, hiszen minden csapat a saját céljaiért küzd. „Inkább az a meglepő, hogy Charles Leclerc gyakorlatilag esélyt sem kap arra, hogy javítani tudjon a pozícióján az egyéni összetettben” – jegyezte meg Vámosi Péter.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »