Vámbéry szellemiségének továbbélése: díjátadó és konferencia Dunaszerdahelyen

Vámbéry szellemiségének továbbélése: díjátadó és konferencia Dunaszerdahelyen

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg Dunaszerdahely híres Kelet-kutatójáról, Vámbéry Árminról, ahol a hagyományos ünnepségen a Vámbéry-díjat is átadták – amit idén Michael Knüppel professzor kapott.

A díjátadó megrendezésére ezúttal is a Nemzetközi Vámbéry Konferencia keretében került sor, ahol Kovács Attila iszlamológus, vallástörténész, és a Vámbéry Tudományos Kollégium tagja állt az esemény élére.

Ünnepi köszöntőjében Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere kifejezésre juttatta örömét, hogy idén is a városban köszönthetik a konferenciát és annak vendégeit, akik továbbviszik Vámbéry szellemiségét – életét és munkásságát a helyhez kötődően feldolgozva. Bár Vámbéry nem Dunaszerdahely szülötte, mégis erősen kapcsolódik hozzá, ezért fontosnak tartják a szellemiségének megőrzését.

A Vámbéry-díj 2024-es nyertesét dr. Vásáry István, a Vámbéry Polgári Társulás tiszteletbeli elnöke mutatta be, méltatva munkásságát. Michael Knüppel professzor azért kapta a díjat, mert jelentős tudományos munkásságot végzett a turkológia, altajisztika, tunguzológia és etnológia területén. Már egyetemi tanulmányai során is kettős érdeklődést mutatott a turkológia és politikatudomány iránt. Kiválóan képviseli a német Kelet-kutatás hagyományait és rendkívüli filológiai pontossággal és megbízhatósággal dolgozik. Számos területen tevékenykedik, köztük a tudománytörténetben, ahol kiemelkedő munkát végzett, például Vámbéry Ármin életművének és kapcsolatainak feltárásával. Emellett aktív szerepet vállal a kínai Liaocheng Egyetem Arctic Studies Centerében is. A Vámbéry-díjat a Vámbéry Ármin Polgári Társulás adományozza neki, elismerve ezzel az általa elért eredményeket és munkásságát.

A professzor Vámbéry életének kutatása közben egy érdekes eseményre bukkant. Rávilágított egy olyan esetre, amelyet a szakirodalom nagyrészt figyelmen kívül hagyott: egy csaló megpróbálta magát úgy beállítani, mintha ő személyesen élte volna át Vámbéry leírt élményeit.

Hírdetés

„Ahogyan Vámbéry számára kellemetlen volt a csaló megjelenése, úgy számunkra a forráshiány okoz gondot, még akkor is, ha ez a téma kriminológiai szempontból érdekes és izgalmas” – tette hozzá Knüppel.

„Michael Knüppel professzor a jelenkori turkológia, altajisztika, tunguzológia és etnológia kiváló alakja. Munkássága rendkívül sokoldalú, és számos területen ért el kiemelkedő eredményeket. Vámbéryvel kapcsolatos munkásságából kiemelkedik a Vámbéry-bibliográfia, amely immár a 3. javított kiadásában érhető el” – méltatta Vásáry.

A díj ünnepélyes átadása után Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás alapítója és ügyvezetője szólalt fel. „Fontos, hogy legyenek példaképek, és Vámbéry egy ilyen személyisége volt Dunaszerdahelynek, akire büszkék lehetünk. Ezért rendezzük ezeket az eseményeket – a konferenciákat, az iskolai beszélgetéseket, az ismeretterjesztést” – hangsúlyozta.

Michael Knüppel díjazása kapcsán kiemelte, mennyire fontos és értékes döntés született a Vámbéry Tudományos Kollégium részéről, hogy neki ítélték a díjat, és nagy megtiszteltetés számára, hogy átvehette. Hálásnak érzi magát Hodossy Gyula és Hájos Zoltán, valamint Dunaszerdahely városa támogatáséért. Az ünnepélyes díjátadót Bertók István Liszt- és Harmónia-díjas zongoraművész játéka tette teljessé.

(Németh Tímea/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »