Változik a szabálysértési törvény: a magyarokkal szigorúbb, a cigányokkal elnézőbb lesz

Változik a szabálysértési törvény: a magyarokkal szigorúbb, a cigányokkal elnézőbb lesz

Számos ponton módosul január 1-jétől a szabálysértési törvény. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a fontos változások közt említi, hogy a jövőben az eljáró és intézkedő hatóságok akár a helyszínen is lefoglalhatnak és elvehetnek olyan tárgyakat, amelyekre a törvény lehetőséget biztosít. Ilyenkor természetesen átvételi elismervényt kell adniuk.

A módosítás szerint januártól már több szabálysértési cselekmény miatt lehet körözést kiadni. A hatóságoknak ezentúl el kell rendelniük azoknak a körözését is, akiket a kiszabott és meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság, illetve nem teljesített közérdekű munka helyett szabálysértési elzárásra köteleztek, ám nem jelentkeztek a börtönben, amikor kellett volna, és elővezetni sem sikerült őket.

A rendőrség és a bíróság mostantól megteheti, hogy információt kérjen állami és önkormányzati intézményektől akkor, amikor olyan ismeretlen tettest keresnek, aki elzárással is büntethető szabálysértést követett el. Ez a büntetőeljárásokban már most is így van, a különbség annyi, hogy szabálysértésekkor lényegesen kevesebb intézményt kereshetnek meg. A rendőrség és a bíróság a teljesítésre nyolcnapos határidőt ad, és amennyiben a teljesítés elmarad, akár büntetést is kiszabhat.

Hírdetés

Változnak a drogokra, így az új pszichoaktív szerekre vonatkozó szabályok is. Mostantól az is szabálysértést követ el, akinél csekély mennyiséget, azaz 10 grammnál kevesebbet találnak. Akit pedig eltiltanak a járművezetéstől, annak az eltiltási idejébe beleszámít a jogosítvány helyszíni elvételétől vagy a leadás napjától eltelt idő is.

Jövő évtől arra is lesz lehetőség, hogy fiatalkorúak szabálysértési elzárását próbaidőre felfüggesszék. Aki egyedül neveli tizennégy évesnél fiatalabb gyerekét, azt szabálysértés miatt nem lehet majd börtönbe küldeni. Az a szülő, aki megszegi az óvodai vagy iskolai kötelezettségeit, azaz például rendszeresen és ok nélkül nem viszi iskolába a gyerekét, azt most már tanévenként csak egyszer lehet megbüntetni emiatt.

A törvénymódosítás értelmében mostantól a szabálysértés miatti végrehajtások átadhatók a külföldi hatóságoknak. Ezzel a jogalkotó azt akarja elérni, hogy a Magyarországon szabályt sértő külföldiek is felelősségre vonhatók legyenek.

(Magyar Idők)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »