Változatos programok a magyar kultúra napján (Sepsiszentgyörgy)

Változatos programok  a magyar kultúra napján (Sepsiszentgyörgy)

Háromnapos rendezvénysorozattal készül a magyar kultúra napja megünneplésére Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház, mely partnereivel január 20–22. között a város több helyszínén szervez programokat: koncertekre, közönségtalálkozóra, a moziban pedig filmnapokra várják az érdeklődőket.

A kulturális programsorozatot a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a művelődési ház által szervezett Koszika (Koszorus Krisztina) és a Swing à la Django koncert nyitja január 20-án este nyolc órától a Tamási Áron Színház nagytermében. Koszorus Krisztina nem ismeretlen a sepsiszentgyörgyi közönség számára, legutóbb Gizella szerepében láthatták, hallhatták őt az István, a király székelyföldi nagyprodukcióban – derült ki a művelődési ház beszámolójából. Mint közölték, a „Swing à la Django együttes különleges stílusötvözetéről ismert, zenéjük hangzásában harmóniára talál a magyar autentikus folklór zene, a francia manouche swing és a sanzonok világa, a tangó, a jazz és a bossa nova”. Koszikával tavaly Csíkszeredában találkoztak először, ennek eredményeként született néhány dal is, melyeket egy különleges koncert keretében, premierként hallhatunk Sepsiszentgyörgyön.

A rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar immár hagyományos, ünnepi koncertjére január 21-én 20 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Ugyanezen a napon a Szimplába is várják az érdeklődőket, ahol 19 órától Máthé Krisztával, az Apróka eszponkák szerzőjével találkozhatnak az érdeklődők.

Hírdetés

A kulturális programkínálatban szerepet kap a Vadon Egyesület nagy népszerűségnek örvendő kisvonatja is, mely január január 22-én Kós Károly-körúttal örvendezteti meg az érdeklődőket. A Kónya Ádám Művelődési Ház elől indulva a kalandvonat körbejárja a megyeszékhely Kós Károly által tervezett épületeit. A három különleges utazáson 12 órától kezdődően, óránként lehet majd részt venni.

A Művész mozi magyar filmnapokkal készül a jeles napra. Emellett január 22-én 17 órától tűzik műsorra Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét, s bemutatják az alkotók által a magyar kultúra napjára készített Kincsmag című rövidfilmet is. A film szereplőivel a vetítést követően találkozhat a közönség.

A zenei előadásokra és a filmvetítésekre a helyek száma korlátozott – hívta fel a figyelmet közleményében a művelődési ház. Jegyek elővételben a városi szervezőirodában válthatók: Koszika és a Swing à la Django koncertjére 30 lejbe kerül a teljes árú jegy, a kedvezményes ára 15 lej. A rétyi fúvósok ünnepi hangversenyére egységesen 25 lejes áron váltható belépő. A Magyar Filmnapokra a Művész nozi pénztárában vásárolhatunk jegyet, a kalandvonaton pedig felszálláskor.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »