Változatlanul fosztogatják Kadhafi befagyasztott bankszámláit

Változatlanul fosztogatják Kadhafi befagyasztott bankszámláit

2011 októberében megölték Moamer Kadhafi líbiai elnököt. Ezt követően ENSZ-határozat alapján befagyasztották a Líbia egykori olajjövedelmét tartalékoló bankszámlákat szerte a világon, a Wall Street bankjai mellett többek között a J.P. Morgan által 1968-ban alapított brüsszeli Euroclear pénzintézetben is.

A napokban a „Le Vif” belga újság honlapja szenzációs hírt közölt, nyomozásuk szerint a több éve halott líbiai elnök befagyasztott Euroclear-számláiról több mint tízmilliárd eurónak lába kelt. Líbia vezetőjének meggyilkolása előtt nem sokkal a nyugati koalíció, ezen belül a francia légierő Kadhafi egyik fiát és három unokáját is lemészárolta Tripoli bombázásakor. Akkor a líbiai elnök még túlélte a támadást, de sorsát nem kerülhette el többek között azért sem, mert mint később kiderült, Sarkozy egykori francia elnöknek pénzt kölcsönzött annak elnökválasztási kampányához.

A Tripoli bombázás után Kadhafi szózatot intézett a világhoz:

"Jól figyeljetek, ti a NATO-ból! Azt a falat bombázzátok, amely eddig megakadályozta, hogy az afrikai menekültek, s velük együtt az al-Kaida terroristái elinduljanak Európába. Ez a fal Líbia!”

A Le Vif szerint 2013 és 2017 között több mint 10 milliárd euró tűnt el az Euroclear-számlákról. A belga pénzügyminiszter azt állítja, hogy semmit sem tudott ezekről a pénzügyi műveletekről.

Kadhafi befagyasztott pénze négy bankszámlán volt a belga pénzintézetben összesen 16 milliárd euró értékben, a jelenlegi egyenleg a bank szerint 5 milliárd, ennek az összegnek több mint kétszerese tűnt el a vizsgált időszakban. Az Euroclear képviselője nyilatkozatban cáfolta a hatalmas összeg eltűnését, „fake-news”-nak nevezve a hírt.

Hírdetés

Kadhafi halála után Líbia kettészakadt, az ország keleti részét az általános választások után Tobruk városában ülésező parlament irányítja, míg az ország nyugati felén az iszlám Általános Nemzeti Egység Kongresszusa birtokolja a hatalmat. Az ENSZ a két hatalmi struktúra egyesítésével Nemzeti Egységkormány néven igyekszik gátat vetni az ország további radikalizálódásának.

Korábban Wall-Street-i bankokból is nyomtalanul eltűnt 1,2 milliárd líbiai olajdollár.

Szepesi Tamás – Brüsszel

Források:

A Le Vif honlapja a lopásról

Az Euroclear cáfolata

Wall Street is lopkodta Kadhafi pénzét


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »