Változás jöhet a magyar határon

Változás jöhet a magyar határon

A határátkelők forgalmának gyorsításáról, a két országot érintő vasútfejlesztésről, valamint a Szerbiát és Magyarországot összekötő vízi utak használatáról tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Belgrádban Zorana Mihajlovic szerb építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszterrel.

Palkovics László kiemelte, hogy szerb kollégájával legfőképpen a Budapest-Belgrád-vasútvonal építéséről tárgyalt, amely véleménye szerint olyan beruházás, amellyel mindkét ország beírja magát az elkövetkező száz év történelmébe. Mint mondta: ezen keresztül tud az áru Ázsiából Európába jutni, és ez mindkét ország számára stratégiai jelentőségű beruházás, „hiszen ha ez az áruforgalom kikerül bennünket, akkor nem tudunk ebből sem profitálni, sem a gazdaságainkat nem tudjuk ennek megfelelően fejleszteni”. Rámutatott, hogy a szerbiai és a magyarországi beruházást sok szempontból fontos szinkronizálni, részben a befejezés, részben pedig az építés alatti forgalom megszervezésének szempontjából.

A két politikus ezenfelül tárgyalt a határátkelési gondokról. Megállapították, hogy nincs sem jogi, sem szándékbeli akadály, ami ennek a problémának a megoldását hátráltatná. Palkovics László szerint

elfogadhatatlan ma Európában, hogy két baráti ország között egy autóbusznak 12 órát kell várakoznia a határon csak azért, mert az eljárási folyamatok nem működnek jól.

Hírdetés

Kiemelte, hogy várhatóan a két ország munkacsoportot hoz létre, amelynek feladata a probléma megoldása lesz.

A két tárcavezető megállapodott abban is, hogy egyszerűsíteni és gyorsítani kell a tiszai teherforgalmat.

Zorana Mihajlovic aláhúzta, hogy nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, de a fennálló közlekedési problémákat, például a hosszú várakozási időt a határokon, minél hamarabb meg kell oldani. Hozzáfűzte azonban, hogy mindkét oldalról nyitottság mutatkozik a probléma kezelésére.

Elhangzott, hogy a közlekedést, az infrastruktúrát és más gazdasági kérdéseket érintő egyezményekről a várhatóan áprilisban tartandó magyar-szerb közös kormánycsúcson esik majd szó.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »