Változás a Fenyő-gyilkosság tárgyalásában

Változás a Fenyő-gyilkosság tárgyalásában

Ítélkezési szünet helyett a folyamatban lévő nagyobb pereket többnyire halasztják a bíróságok, számos polgári és büntetőeljárásban pedig áttértek a távmeghallgatásra, amit április eleje óta a bíróság a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhet.

Megszűnt a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, bár a bíróságok épületébe az ügyfelek fő szabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel. A büntető- és a polgári perek távmeghallgatással – elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján – folytathatók, ezeket zömmel a kényszerintézkedésekről döntő tárgyalásokon használják – írta a Magyar Nemzet.

Bírósági eljárásokat elektronikusan lehet kezdeményezni ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció mellett.

Hírdetés

A papíralapú beadványok postai úton továbbra is benyújthatók, de így még lassabb az ügyintézés, mert ezek a beadványok 7 napra iratkaranténba kerülnek.

Mivel a március 31-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet számos esetben megkönnyítette az eljárásokat a járványhelyzet miatt, például a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhetővé tette a távmeghallgatást, ezek az ítélkezések folytatását is elősegítik.

A lap szerint a távmeghallgatás lehetőségével zömmel a nyomozási bírók élnek, akik így döntenek a terheltek elleni kényszerintézkedésekről, például a letartóztatásokról. Így a Budakörnyéki Járásbíróság védett hírközlési rendszeren keresztül hallgatta ki a múlt héten a szeretőjét agyonszurkáló, háromgyerekes gödöllői asszonyt és rendelte el a letartóztatását. Ugyancsak távmeghallgatás útján tartóztatta le a 28-as villamoson egy fiatalembert szíven szúró két férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, aki elrendelte a gyanúsítottak nő társának, mint bűnsegédnek nyomkövetővel való ellátását és bűnügyi felügyeletét. Szintén így jártak el a járványon nyerészkedni próbálók csalók elleni eljárásokban is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »