Valótlanságokkal vádolták Petrás Máriát

Valótlanságokkal vádolták Petrás Máriát

Lemondta a Zsidó Kulturális Fesztivál Petrás Mária fellépését; az énekes a Muzsikás együttessel lépett volna fel a Dohány utcai zsinagógában. A szereplését azért mondta le a fesztivál, mert egy, a Népszavában megjelent olvasói levél nyomán támadások érték az énekest. Többek között azzal vádolták, hogy korábban fellépett a szélsőjobboldali karakterű Magyar Sziget fesztiválon. Ehhez képest sem az énekesnő, sem Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja nem emlékszik arra, hogy Petrás Mária fellépett a rendezvényen, és ennek a fesztiválprogramban sincs nyoma, egy programfüzetben sem szerepel Petrás Mária neve. Az énekes gondolkodása közismerten távol áll mindenféle szélsőségtől. Tegnap a Muzsikás is lemondta szereplését a fesztiválon.

A művésznő részt vett olyan rendezvényeken, amelyek szélsőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében – írta közleményben vasárnap Böjte József filmrendező, producer, a fesztivál művészeti vezetője. Azt kifogásolták, hogy az énekes fellépett a Hazatérés Templomában, amelynek lelkésze ifjabb Hegedűs Lóránt, valamint a Magyar Sziget fesztiválon, ahol korábban valóban volt példa rasszista megnyilvánulásokra, de Petrás Mária nem lépett fel itt. Hamar Dániel, a Muzsikás tagja szerint valószínűleg a szintén Verőcén rendezett Erdélyország az én hazám elnevezésű fesztivállal keverte a Népszava olvasója a Magyar Szigetet. Előbbi rendezvényen valóban fellépett már Petrás Mária. Másrészt az énekesnőnek nem testvére Petrás János, a Kárpátia énekese, ahogy azt az Egyenlítő Blog állítja.

Hírdetés

Petrás Mária elmondása szerint semmilyen szélsőséges nézettel nem szimpatizál. A fesztivál kezdetben kiállt Petrás Mária mellett, végül azonban lemondták a meghívását. – Nem én léptem vissza a szerepléstől. Nem szeretném, ha ezt bárki úgy értelmezné, hogy elvállaltam, aztán mégsem megyek, azért, mert utálok bárkit is. Ez távol áll tőlem. A csángó magyar kultúrát képviselem, és semmilyen népcsoportot nem ítélek el, nem utálok. Nem is tehetném, hiszen keresztény vagyok, ragaszkodom a keresztény értékekhez. Kár, hogy ez így történt. Talán mert valakik ilyen „minőségűvé” alakították – mondta lapunknak Petrás Mária. A Népszabadságnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő magas rangú hitközségi tisztviselő szerint az ügyet túldimenzionálták, a lap más, nevük elhallgatását kérő forrásai szerint pedig a hitközségben zajló, nemrég Heisler András megválasztásával végződő hatalmi harc utórezgéseinek vagyunk tanúi.

– Aki ismeri Petrás Máriát, tudja, hogy ő egy tiszta lelkű csángó asszony – mondta lapunknak Hamar Dániel, a Muzsikás együttes tagja. – Azt csinálja, amit a csángók szoktak: dolgozik, imádkozik és énekel. Az éneke csodálatos, elvarázsolja a közönséget, volt velünk Japántól kezdve Hollandián át Amerikáig. New Yorkban a Carnegie Hall-beli koncertünkön felállva ünnepelték. Ha valaki ebben az országban szélsőjobboldali rendezvények sztárja, az köztudott szokott lenni. És tudomásom szerint ilyesmi soha nem merült fel Petrás Máriával kapcsolatban. Nem is az a típus, nem ilyen a hozzáállása. Tudomásul vette, hogy a fesztiválon nem szívesen látják, de az ügy ettől még kellemetlenül érint minket. Ha a fesztivál korábban jelzi, hogy nekik problémájuk van Petrás Máriával, akkor el tudjuk dönteni, hogy elmegyünk-e nélküle – mondta a Magyar Nemzetnek Hamar Dániel. Böjte József vasárnapi közlése szerint Petrás Mária helyett Herczku Ágnessel lépett volna fel a Zsinagógában a Muzsikás, ám a zenekar hétfőn közölte: a szeptember 1-re tervezett koncertet kénytelen volt lemondani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »