Valóban minket figyelnek a mobilkészülékeink? – a Kaspersky Lab nem cáfolja

Sokakat zavar, hogy az internetet használó készülékek nemcsak megfigyelik, de meg is osztják a felhasználók tevékenységeit, adatait. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezeket a veszélyeket könnyedén kezelhetjük, ha betartunk néhány egyszerű biztonsági intézkedést – figyelmeztet a Kaspersky Lab egyik szakértője. A Kaspersky Lab úgy találta, hogy az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat.

Az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a telefonjaikon, okos készülékeiken található alkalmazások pontosan mit is csinálnak a készülékeken: mennyire figyelik a felhasználók tevékenységét, mennyire követik az online jelenlétüket stb.

A Kaspersky Lab úgy találta, hogy az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat. 2016-ban a felhasználók csupán 39%-át zavarta ez, tehát jelentősen megugrott a tudatosabb felhasználók aránya.

További 56%-ot az is kifejezetten nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy néz a készülékén, és az emberek felét pedig az nyomasztja, hogy készüléke alapján lokálisan beazonosíthatóvá válik.

Hírdetés

Sajnos ezek a félelmek megalapozottak.

A Kaspersky Lab szakértői megállapították https://www.kaspersky.com/blog/my-precious-data-report-one/14093/, hogy az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük (például olyan fontos adatokhoz, mint a kontaktlista, a tevékenység, vagy tartózkodásuk), hanem sokszor dolgoznak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne.

A kutatás eredményei szerint az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a felhasználók szenzitív adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni.

Többek között a Kaspersky Security for Android megvédi a felhasználókat az alkalmazások kéretlen tevékenységeitől. Továbbá a Battery Life elemzi a készülékeken található alkalmazásokat, és azonosítja azokat, amelyek a háttérben is működnek és fogyasztják az akkumulátorokat, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy egyetlen gombnyomással megállítsák az akkumulátor-gyilkos programokat.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »