Valóban itt a hidegháború: újra feláll az amerikai második flotta

Az amerikai haditengerészet újra hadrendbe állítja a 2011-ben megszüntetett második flottát. Az ok a nagyhatalmi versengés visszatérése. A második flotta fő tevékenységi területe az USA keleti partvidéke és az Atlanti-óceán északi része lesz – nyilatkozta John Richardson admirális, a haditengerészeti műveletek parancsnoka.

A költségcsökkentés és szerkezeti átalakítások miatt hét éve feloszlatott flotta bázisa a régi otthona, a virginiai Norfolk lesz. A főhadiszállás 15 fővel kezdi meg a működését, de 200-250 fősre emelkedik majd. Egyelőre nem tudni, ki lesz a parancsnoka. A flottát eredetileg a második világháború után hozták létre, majd 1950-ben az alapvető feladata a NATO támogatása lett.

Richardson emlékeztetett rá, hogy az idén közzétett amerikai nemzetvédelmi stratégia leszögezte: visszatért a nagyhatalmi versengés. Az új stratégia az Oroszországgal és Kínával való szembenállást nevezte meg prioritásnak. A második flotta újraszervezése az amerikai haderők nagyobb szabású átalakításának a része, aminek célja, hogy a hangsúly ismét a nagyhatalmi versengésre kerül. Az utóbbi évtizedekben az USA főként a gerillaháborúkra összpontosított, így például az afganisztáni vagy az iraki beavatkozásokra.

Hírdetés

A fókuszban Oroszország, amely az utóbbi években jelentősen megnövelte a haditengerészeti aktivitását, különösen a Balti-tengeren, az Atlanti-óceán északi részén és az Északi-sark körül. Az orosz tengeralattjárók jelenlegi járőrözése és manőverezése a hidegháború óta nem volt olyan magas fokú, mint most. Változni fognak az amerikai haditengerészeti műveletek is, a tervek szerint kevésbé kiszámíthatatlanok és időben rövidebbek lesznek, valamint gyakoribbak az európai vizeken.

Az Észak-atlanti Szövetség Szervezete (NATO) ugyancsak azt tervezi, hogy új egyesített parancsnokságot hoz létre ugyanannak a területnek a lefedésére, amelyre az amerikai második flotta is figyelni fog. Az USA felajánlotta, hogy az új NATO-parancsokság is Norfolkban kapjon helyet.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »