Valls vesztett, megpecsételődött Hollande-ék sorsa

A legyőzött francia kormányfő sok sikert kívánt párttársának.

Súlyos vereséget szenvedett a szocialista francia kormányfő a baloldali elnökjelölt-választás második fordulójában vasárnap. Benoit Hamon az első részleges szavazatösszesítés alapján 58,88 százalékos eredménnyel zárt a 41 százalék felett teljesítő jelenlegi francia miniszterelnök, Manuel Valls előtt. Ezzel a választók egyben megsemmisítő véleményt mondtak az Hollande-éra politikájáról, némely elemzők szerint a francia Szocialista Párt szét is eshet.

Az előválasztáson az első becslések szerint 2 millió regisztrált baloldali szavazó vett részt. Az első fordulóban a szocialista kormány politikáját balról támadó Hamon 5 százalékot vert Vallsra.

Hírdetés

Másodszor rendezett minden választó számára nyitott jelöltállító előválasztást a francia baloldal három hónappal az elnökválasztás előtt, amelynek első fordulóját április 23-án, a másodikat pedig május 7-én tartják.

Ugyanakkor Hamonnak jelenleg nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába: a felmérések szerint csak az ötödik helyen végezhet az első fordulóban.

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 01. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »