Vallásháború? Ugyan már! Az orosz-amerikai proxyháború újabb állomása

Szaúd-Arábiában kivégeztek egy síita vallási vezetőt, Iránban pedig tüntetők felgyújtották a szaúdi nagykövetséget. Minden eddiginél nagyobbra nőhet az iráni-szaúdi ellentét. Persze, ne gondolja senki, hogy ez a vallási fanatikusok egymásnak feszülése. Komoly világpolitikai érdekek rabságában sínylődnek a szemben álló felek, a proxyháború újabb nyitánya ez a vallási köntösbe burkolt gazdasági, társadalmi és politikai harc. Az amerikaiak által támogatott Szaúd-Arábia, vagy az oroszok által támogatott Irán kerül ki győztesen? – ez itt a kérdés. Azonban tényleg ez a kérdés? Itt van Izrael, aki mint aki jól végezte dolgát, hátradől a karosszékben, és a Nagy-Izrael álmot beteljesítik, akik egymást gyilkolják. A látszólag egy irányba mutató iszlám belső repedése ez, amelyet a térség Amerika által legjobban támogatott, kistafírungozott országa vezetése, vagyis a cionista rezsim fordíthat a legjobban saját céljaira. A terrorizmus csupán egy álca, amelyre hivatkozva a változatosság kedvéért most az eredetileg iszlámnak nevezett államok feszülnek egymásnak, és a mögöttük álló két világ elől az USA és Oroszország, illetve szövetségeseik látványos újévi háborújáról van szó. Csak szokás szerint a két nagyhatalom ebből kimarad. A csatlósok háborúja nagyobb sebességre kapcsolt.

Magyar Menedék - Sitchin

Negyvenhét embert végeztek ki terrorizmus vádjával Szaúd-Arábiában tegnap, köztük egy síita főpapot, Nimr al-Nimr ajatollahot. A síita többségű Iránban óriási tüntetések fogadták a kivégzést, a tüntetők felgyújtották a szaúdi követséget.

Hírdetés

Nimr a síiták szerint ártatlanul halt meg. A terrorcselekmény, amivel megvádolták, az volt, hogy tüntetésekre bujtott fel embereket az arab tavasz idején. A Szaúd-Arábiában 2011-2012-ben zajló tüntetéseknek valóban központi alakja volt, ezt a pere alatt ő sem tagadta, de azt is állította, hogy ténylegesen erőszakra nem buzdított.

Az iráni vezetők bosszút ígérnek. A kivégzés után tüntetések törtek ki Iránban, ezek közben a tömeg felgyújtotta Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét is. A kormánypárt azt kérte a kormánytól, hogy zárják be a nagykövetséget, utasítsák ki a nagykövetet, és végeztessék ki a szaúdi terroristákat, akiket Iránban tartanak fogva.

A kivégzés ellen nyugati vezetők is tiltakoztak. Nem csak a politikai indokot ítélik el, hanem az instabil közel-keleti helyzet miatt is aggódnak: rosszabbul aligha indulhatna az év a világpolitika számára, mint ha vallásháború törne ki a régió két nagyhatalma között.

Hunhír.info – VG Online


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »