Valentine Ligny 115 éves

Valentine Ligny 115 éves

A múlt pénteken ünnepelte 115. születésnapját Valentine Ligny, a világ egyik legidősebb embere. A családja meg van róla győződve: az erős jelleme a hosszú élete titka.

Betöltötte a 115. születésnapját Valentine Ligny, Franciaország második legidősebb embere, a világ hatodik legidősebb élő személye. A matróna – Valentine Bonel néven – 1906. október 22-én Avionban született, még a harmadik francia köztársaság idején. A sajtóhírek szerint hétéves volt, amikor szülei Amiens-be költöztek, túlélte az első és második világháborút (12 éves volt, amikor az antant szövetségesek összehangolt támadásával kezdetét vette az amiens-i csata, amelyben a németek döntő vereséget szenvedtek az első világégés során), és irodai alkalmazottként kereste a kenyerét. 1933-ban ment feleségül Pierre Lignyhez, akitől három gyermeke született. Férje 1947-ben életét vesztette, miközben megmentette az unokaöccsét a vízbefulladástól. Ligny 41 évesen, három kiskamasz édesanyjaként lett özvegy.

Élete jelentős részét Amiens-ben élte le, 109 éves koráig teljesen egyedül. Akkor, 2015 októberében azonban úgy döntött a családja, hogy beköltöztetik a város egyik idősek otthonába, mert az otthoni eleséseinek gyakori száma megrémisztette őket. Igaz, néhány nappal a 110. születésnapja előtt ismét elesett, kórházba is került, de október végén már megünnepelhette, hogy csatlakozott a szupercentenáriusok – a 110 évnél idősebbek – elit köréhez.

„Nos, jól érzem magamat, tudja!” – ezt felelte, amikor a következő évben arról faggatták a riporterek, hogy miként telnek a napjai. Ekkoriban még képes volt – járókerettel vagy valakibe karolva – járni, és a családtagjai meg voltak róla győződve, hogy az erős jelleme lehet a hosszú élete titka. 2019 decemberében újból elesett, de nem tört csontja. 113. születésnapján még pezsgővel koccintott (az egyik gyermeke, Nicole szerint mindig is szerette a pezsgőt), a 114. születésnapján pedig megengedte, hogy a koronavírus-járvány miatt maszkot viselő ápolónők gyűljenek köré egy közös fotó erejéig.

Hírdetés

„Ha nem akarod felbőszíteni, jobb, ha nem énekled el neki a Valentine-t Maurice Chevalier-től” – mesélte a lánya, Nicole még a 112. születésnap alkalmából tartott ünnepségen a francia sajtónak. „Soha nem szerette a nevét, nem tudom, hogy miért nem. Mindenesetre egyik leszármazottja sem kapta meg a keresztnevét” – tette hozzá, de az nem derült ki, hogy édesanyja miért viszolyog a régi sanzontól.

Lignyt a pandémia miatt az idősotthon személyzete és legszűkebben vett családjának tagjai köszöntötték fel a múlt pénteken, a 115. születésnapján. Hallása és látása már nem jó, de a szeretteit még megismeri, és úgy hírlik, az unokái nagyon közel állnak a szívéhez.

Az idős asszony jelenleg Franciaország második legidősebb élő személye, akit csak az 1904. február 11-én született apáca, André nővér, vagyis polgári nevén Lucile Randon „előz meg”, aki idén, közvetlenül a 117. születésnapja előtt elkapta a koronavírust, amiből néhány hét alatt felgyógyult. Ligny egyben Európa harmadik legidősebb élő személye, Randon és a lengyel Tekla Juniewicz után. A világ legidősebb élő személye egy japán nő, Kane Tanaka, aki, ha megéli, január 3-án már a 119. születésnapját tölti be. Jelenleg egy francia nőt, Jeanne Calment-t tartja a Guinness-rekordok Könyve a világ valaha élt legidősebb emberének: ő 122 éves és 164 napos volt, amikor 1997 augusztusában elhunyt.

Navarrai Mészáros Márton


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »