Választások: Csak az állandó lakhelyen, érvényes személyi igazolvánnyal lehet

Választások: Csak az állandó lakhelyen, érvényes személyi igazolvánnyal lehet

Október 29-én összevont helyhatósági és megyei választásokat tartanak Szlovákiában. Mivel már csak pár nap van addig, érdemes ellenőrizni személyi igazolványunk érvényességi idejét, lejárttal ugyanis nem szavazhatunk.

Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet, abban a választási körzetben, amelynek névsorában szerepel a nevünk. Most nincs lehetőség arra, hogy szavazókártyát kérjünk ki az állandó lakhelyünk szerinti hivatalból, hogy aztán bárhol máshol adjuk le voksunkat.

A szavazáskor nem elég, ha jogosítványunk, vagy útlevelünk ott van nálunk, a választási bizottság ugyanis csak érvényes személyi igazolvánnyal engedélyezi a szavazást. Ha épp új személyi igazolványunkra várunk, akkor a szavazóhelyiségben fel kell mutatnunk a rendőrségen kapott dokumentumot, mely igazolja, hogy ezt a tényt.

Az összevont választásokon azok a külföldi állampolgárok is szavazhatnak, akiknek van bejelentett állandó lakhelyük Szlovákiában. Nekik be kell tudni mutatniuk a lakóhelyet igazoló hatósági igazolást.

Hírdetés

Minden választópolgárnak joga van még a választás napja előtt ellenőrizni a helyileg illetékes községi vagy városi hivatalban, hogy szerepel-e a választási névsorban, adatai helyesen vannak-e feltüntetve.

Az összevont önkormányzati és megyei választásokat október 29-én tartja országszerte. A szavazóhelyiségek reggel 7 órakor nyitnak és este 8 órakor zárnak, tehát két órával korábban, mint az megszokhattuk.

Bár összevont választásokról van szó, színekkel lesznek megkülönböztetve az urnák és a borítékok is. A fehér színű a helyhatósági választásokra vonatkozik majd, míg a kék a megyei választásra. Amennyiben összekeverjük a borítékokat, vagy bennük a szavazólapokat, úgy szavazatunk érvénytelen lesz.

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »