Választási csalást szimatolnak a jobboldaliak

Választási csalást szimatolnak a jobboldaliak

Sok választó tart csalástól azok közül, akik az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról szóló csütörtöki népszavazáson a kilépésre voksolnak.

A jobboldali, kilépéspárti szavazók egy része ugyanis attól tart, hogy ha ceruzával adják le voksukat, kiradírozhatják azok, akik később hozzáférnek. A helyzet odáig fajult, hogy egy chichesteri brexitpárti önkéntes saját tollát – amelynek nyomát nem lehet eltüntetni – adogatta kölcsön a szavazókörének bejáratánál, mivel a helyszínen a voksoláshoz csak ceruzát adtak.

Máshol is probléma ez: egy romfordi nő a rendőrségre is betelefonált, hogy tegyenek valamit, mert aggódik amiatt, hogy a ceruzával leadott szavazatokat manipulálni fogják. A központi választási bizottság mindenesetre a nap folyamán már cáfolta a csalásról szóló értesüléseket, és megerősítette, hogy noha a ceruza használata tradicionális, aki aggódik a hamisítás miatt, használja nyugodtan az otthonról hozott tollát. Jelezték azt is, hogy a megfigyelők éberen teszik majd a dolgukat urnanyitáskor.

Hírdetés

Titkosszolgálati akciót sejtenek

A hasonló összeesküvés-elméletek alapja, hogy a kormány többek szerint megpróbálja elcsalni a választást annak érdekében, hogy az országot  az Európai Unióban tartsa. Sokan ráadásul azt hiszik, hogy mindehhez a brit titkosszolgálatot, az MI5-ot is felhasználják.

A YouGov által végzett felmérés rávilágít: az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szavazóinak kétharmada sejt valamiféle összeesküvést, és egyharmada elképzelhetőnek tartja, hogy az MI5 is benne van az ügyben.

Jelenleg úgy néz ki egyébként, hogy a népszavazás nagyon kiegyenlített, tehát szoros eredmény várható. A legutolsó közvélemény-kutatások alapján az látszik, hogy az Európai Unióban maradni vágyók minimális előnyben vannak. A fogadóirodák is hasonlóan látják, sokan 25 százalék körüli esélyt adnak csak a Brüsszellel való szakításra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »