Választási csalás – Bűnösnek vallotta magát egy volt demokrata párti polgármester

Bűnösnek vallotta magát szavazócédulák begyűjtésénél elkövetett választási csalásban az arizonai San Luis volt demokrata párti polgármestere, Guillermina Fuentes – tájékoztatott a Breitbart jobboldali hír- és véleményportál az arizonai főügyészi hivatalra hivatkozva.

Fuentes ellen 2020 decemberében emeltek vádat szavazólapokkal történt visszaélés miatt, Alma Juarezzel együtt. Juarez már márciusban bűnösnek vallotta magát.

A szavazócédulák begyűjtése azt jelenti, hogy politikai aktivisták – a választási bizottságok megbízása alapján – gyűjtik be a szavazólapokat a postaládákból, vagy a kijelölt választási urnákból, vagy alkalmasint a választóktól.  

Hírdetés

A vád szerint Fuentes arra használta politikai befolyását és a mexikói-amerikai közösségben betöltött szerepét, hogy szavazatgyűjtő rendszert működtessen a 2020 augusztusában tartott arizonai előválasztáson. Az ügyészség azt állította, hogy ennek keretében a demokrata párti politikus begyűjtötte a szavazólapokat a választóktól, és helyettük kitöltötte őket. Egyes esetekben Fuentes fizethetett is a választópolgároknak a szavazócéduláért.

Fuentest és Juarezt videóra vették, ahogyan több levélszavazattal jelentek meg egy szavazóhelyiségben San Luisban a 2020-as előválasztások napján. A szavazatokat bevitték az épületbe, és bedobták egy urnába. Bár Fuentes ellen csak olyan vádakat hoztak fel, amelyeket a felvétel alapján is bizonyítani tudtak, a nyomozók szerint tényleges bűnlajstroma valószínűleg ennél hosszabb lehet – írta a Breitbart.

A nőre akár két év börtönbüntetés is várhat. Ügyében június 30-án hoznak ítéletet.

A szövetségi választási adatokból kiderül, hogy körülbelül 28,4 millió levélszavazat tűnt el az elmúlt négy választási ciklusban, 2012 óta. A Pew Research Center elemzése szerint az állami választói névjegyzékekben 24 millió választásra nem jogosult ember neve, vagy pontatlan választói regisztráció szerepel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »