Választási abszurd: Az osztrák szélsőbal erőszakkal szállna szembe a "fasisztákkal"

Választási abszurd: Az osztrák szélsőbal erőszakkal szállna szembe a "fasisztákkal"

David Albrich, a tegnapi bécsi, Hofer-ellenes demonstráció szervezője, és a szélsőbaloldali Neue Linkswende (Új Baloldali Fordulat) egyik prominense az rs21-nek adott interjúban mondta el, szerinte mi a mai választás tétje.

Szerinte komoly esély van rá, hogy Norbert Hofer személyében „egy fasiszta politikus kerül az ország élére”, aki „csak eljátssza, hogy demokrata, de valójában nagyon veszedelmes ember, mert

fasiszta (igen, ezt így, egy mondatban kétszer is…).”

 

Albrich szerint Hofer „szörnyen rasszista a muzulmánokkal és a menekültekkel szemben” (valaki szólhatna neki, hogy ezek egyike sem etnikum, vagy faj – a szerk.), és még szexista, meg náci is.

Hírdetés

Van der Bellen, szerinte ezzel szemben az Európai Unió támogatója és a politikai establishment jelöltje, aki olyan emberekkel veszi körül magát, mint a Raiffeisen és a Siemens volt vezérigazgatói, ami nyilván csodás dolog (érthetetlen, miért imponálhat ez egy szélsőbaloldali aktivistának, de úgy tűnik, itt már fölösleges bármiben is logikát keresni).

Meglátása szerint Hoferre a 20-30 éves, aluliskolázott, munkásosztálybeli férfiak szavaznak, akik féltik az egzisztenciális biztonságukat. Míg Van der Bellen inkább a felsőoktatásban végzett fiatal nők választása.

Albricht nagyon aggasztja, hogy a munkás réteg egyre szélesebb tömegei támogatják a szerinte szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Viszont hozzátette: az FPÖ valódi bázisát a „nyárspolgárok” adják.

Szerinte Hoferrel és a szélsőjobbal hosszútávon csak egy EU-kritikus, anti-neoliberális baloldal veheti föl a versenyt (így pláne érthetetlenek a fentebb idézett megnyilvánulásai…).

Ha Hofer nyer, akkor viszont Albrich szerint utcai erőszakkal kell meggátolni, „hogy a fasiszták masírozhassanak, vagy beszélhessenek a tévében, satöbbi”. Akárcsak Amerikában a demokraták, ők is az egyetemi fiatalságot készülnek feltüzelni egy esetleges FPÖ-s elnökség ellen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »