Választ várnak az aggasztó ukrajnai fejleményekkel kapcsolatban

Választ várnak az aggasztó ukrajnai fejleményekkel kapcsolatban

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának tagjai és a határon túli magyar képviselők közösen nyújtottak be írásbeli választ igénylő kérdést az Európai Unió Külügyi és Biztonságpolitikai Főképviselőjének, Josep Borrellnek, amelyben a kárpátaljai magyarság elleni példa nélküli intézkedésekkel kapcsolatban vártak választ.

A képviselők tájékoztatták a főképviselőt az Ukrán Biztonsági Szolgálat összehangolt, koholt vádakon alapuló rajtaütéséről a magyar szervezetek irodáiban és Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének (KMKSZ), Brenzovics Lászlónak a lakásában.

Levelükben a képviselők felhívták a figyelmet a 2017 óta szisztematikusan zajló, a kisebbségi magyarokat sújtó jogsértésekre (melyek az oktatásról szóló törvénnyel és az ukrán államnyelvről szóló törvénnyel vették kezdetüket), a magyarok elleni gyűlöletbeszédre az ukrán médiában, a nacionalista félkatonai csoportok felvonulásaira, a kárpátaljai magyarok listázására és a KMKSZ székháza ellen intézett gyújtogatásra és bombatámadásra.

Hírdetés

Josep Borrell tegnap érkezett válaszában kiemelte, hogy az EU továbbra is aktívan védelmezi a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait, ami az aggasztó ukrajnai fejlemények miatt egyre fontosabb. A külügyi főképviselő megerősítette, hogy Ukrajnának tiszteletben kell tartania a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, legyen szó nemzeti, etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbségekről. Biztosítania kell a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek meglévő jogainak tiszteletben tartását, hátrányos megkülönböztetésének tilalmát és a sokféleség tiszteletben tartását, amint azt az ENSZ és az Európa Tanács egyezményei és a kapcsolódó jegyzőkönyvek is rögzítik.

Ezt kérik és várják el az ukrán partnerekkel folytatott különböző kétoldalú kapcsolatokban is. Ennek érdekében az EU felszólítja Ukrajnát, hogy

A Fidesz-KDNP delegációja biztatónak tartja, hogy az Európai Unió külügyi főképviselője is elkötelezett a kisebbségvédelmi elvek mellett, aggasztónak tartja az Ukrajnában élő magyar közösség helyzetét, de elvárja, hogy ezek után konkrét lépések is történjenek a konkrét jogsértések ügyében, hogy az ukrán hatóságokon határozottan kérjék számon a társulási egyezmény révén az Európai Uniónak tett kötelezettségvállalásait.

(EPP-HungarianPress)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »