Válaszolt a Városliget Zrt. Karácsony Gergely szavaira

Válaszolt a Városliget Zrt. Karácsony Gergely szavaira

A Liget Budapest projekt valamennyi jelenleg is zajló és a közeljövőben elinduló projekteleme végrehajtható építési engedéllyel rendelkezik – hangsúlyozta közleményében a beruházó Városliget Zrt.

Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester szerdán beszélt arról, hogy a Városligetben új épület, amelynek még nincs hatályos építési engedélye, az ne is kapjon.

A Városliget Zrt. ennek kapcsán közölte: a Liget Budapest projekt egyes építményei a Fővárosi Közgyűlés által már évekkel ezelőtt elfogadott Városliget Építési Szabályzat (VÉSZ) alapján kapták meg a végrehajtható építési engedélyeket az illetékes kormányhivataltól.

A kivitelezések meghatározó hányada folyamatban van vagy lezárult, a park megújítását is megkezdték.

A VÉSZ főpolgármester által tervezett módosítása kapcsán a Városliget Zrt. kiemelte: annak elfogadása ugyan Fővárosi Közgyűlési hatásköre, de a döntés előkészítésének elemeiről jogszabály rendelkezik. Ennek alapján a VÉSZ módosítását kiterjedt szakmai, civil és társadalmi egyeztetéseknek kell megelőznie, melyek az eddigi módosítások gyakorlata alapján legalább több hónapos időtartamot ölelnek fel. Mindezek fényében kijelenthető, hogy

a Városliget Építési Szabályzat azonnali módosítása csak jogszabályellenesen lenne megvalósítható

– áll a közleményben.

Hírdetés

A Városliget Zrt. valamennyi feladatát törvényi felhatalmazás alapján, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre – emlékeztetett a beruházó.

Mint a közlemény rámutat, a tisztán állami forrásból megvalósuló kulturális és rekreációs fejlesztések tekintetében a fővárosnak mostanra nincs joghatósága és a Városliget Zrt.-nek nincs tudomása arról, hogy a kormány vagy a Városliget Zrt. tulajdonosi joggyakorlója, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a projekt vonatkozásában változtatást kezdeményezett volna.

A Liget Budapest projekt mára Európa legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert kulturális tartalmú városfejlesztési projektje. A beruházás Budapest millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítja meg, az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkájával egyetemben, melynek köszönhetően a park zöldje jelentősen bővül mennyiségében és minőségében – emelte ki a kommüniké.

Mint a Városliget Zrt. felidézte, a Liget Budapest projekt keretében már megújult

  • a Szépművészeti Múzeum,
  • a Komáromi Csillagerőd,
  • a Millennium Háza (korábban Olof Palme Ház) és
  • a Vakok kertje.
  • Elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, a városligeti Nagyjátszótér, a kutyás élménypark és az ifjúsági sportpályák.

    Előrehaladott állapotban van továbbá a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése, illetve zajlik a felesleges burkolt felületek feltörése és a parkosítás – emlékeztet a Városliget Zrt. közleménye.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »