Valami véget ért a Telekommal

Valami véget ért a Telekommal

Nagy port vert fel Kövér László nőket érintő felszólalása a Fidesz kongresszusán. Ettől függetlenül, de ezzel összecsengve Kovács Ákos nőellenes televíziós nyilatkozata is borzolta a kedélyeket. Az előadó egyik főszponzora, a Magyar Telekom kihátrált az énekes mögül. A kormány összezárt: a minisztériumok felmondták a telekomos előfizetői szerződéseiket. Andy Vajna TV2-s bizniszét legalább két magyar pénzintézet is hitelezheti. Első fokon két év, három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Biszku Bélát. Véget ért női kéziseink számára a dán kézilabda- világbajnokság, az olimpiáról is lemaradtunk a gyenge teljesítmény miatt. Ha filmpremier, akkor a Csillagok Háborúja sorozat legújabb része, Az ébredő Erő a befutó. Olvassa el heti összefoglalónkat!

A Fidesz december 13-án tartotta XXVI., tisztújító kongresszusát, melyen a küldöttek újra bizalmat szavaztak Pelczné Gáll Ildikónak, a leköszönő alelnökök – Kósa Lajos, Lázár János és Pokorni Zoltán – helyére pedig Gulyás Gergelyt, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét, Kubatov Gábor pártigazgatót és Németh Szilárd parlamenti frakcióvezető-helyettest választották meg. A budapesti Hungexpón tartott tanácskozáson a miniszterelnök az 1177 érvényes szavazatból 1174-et kapott, így továbbra is Orbán Viktor a párt elnöke.

Lányaink kötelessége, hogy unokákat szüljenek

Kövér László kongresszusi felszólalása nagy vihart kavart. Az Országgyűlés elnöke egyebek mellett arról is beszélt, hogy „lányaink” önmegvalósításának legmagasabb minősége, ha unokákat szülnek „nekünk”. A Fidesz választmányi elnökének szavai óriási visszhangot keltettek, az ellenzéki politikusok sorra tették meg nyilatkozatukat, amelyben Kövér Lászlót bírálták.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes kiemelte, hogy az Országgyűlés elnökének gondolkodása a nemzet sorvadásához vezet. Dúró Dóra Jobbikos politikus szerint Kövér megfogalmazása nem szerencsés. Vadai Ágnes úgy véli, a házelnöknek „a nőgyűlölő hülyék szoborcsarnokában kiemelt helyen lesz a szobra”. A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint „ilyet csak az mond, akinek konkrétan elment az esze”. A civilek sem maradtak tétlenek Kövér László szavai hallatán, egy Facebookon verbuválódott csoportosulás tagjai negatív terhességi tesztekkel árasztanák el a Parlamentet.

Ákos is megmondta, mi a nő dolga

A Fidesz Kongresszusának napján látott napvilágot az a Kovács Ákos interjú, melyben az énekes az Echo TV kamerái előtt arról beszélt, hogy „a nők dolga nem a pénzkeresés, hanem a női princípium beteljesítése, valakihez tartozni, valakinek gyereket szülni”. Az énekes-zenész kijelentése sokaknál kicsapta a biztosítékot olyannyira, hogy egy Facebook-os álrajongói csoport arra biztatta a női rajongókat, hogy váltsák vissza jegyeiket Ákos december 16-ai és 17-ei Aréna-koncertjére.

Az énekes sajtóképviselője az MNO megkeresésére arról beszélt: nem igaz, hogy tömegesen váltanák vissza rajongók a jegyeiket. Mint Fiák Krisztina leszögezte, az énekes nyilatkozatának semmi köze Kövér László házelnök megszólalásához, Ákos pedig már többször nyilatkozott családcentrikusságáról.

Kihátrált az előadó mögül a Telekom

Ákos szavaira válaszul szponzorációs szerződést bontott a Magyar Telekom az énekessel. A cég indoklásában azt írta, hogy nem összeegyeztethetők a zenész által mondottak a csoport hitvallásával és értékrendjével. Ákos egyébként úgy reagált a szerződésbontásra, hogy a cég logóját és a cégre jellemző magenta színt eltüntették az énekes Facebook-oldaláról.

Lázár János szokásos heti sajtótájékoztatóján még költői kérdést fogalmazott meg a szerződésbontással kapcsolatban, miszerint

Hírdetés

„ha a kormánynak nem tetszene a Telekom véleménye valamilyen témában, akkor most azonnal felmondhatná a szerződéseket velük?”.

A kormány nem teketóriázott

Csütörtökön azonban megdöbbentőt lépett a kormány: arra utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel meglévő telekomos előfizetői szerződéseiket.

A Telekom megsértette az alaptörvényt, amely világosan kimondja: Magyarországon szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van, ezt Rogán Antal mondta pénteken a TV2 reggeli műsorában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt közölte, hogy a kormány válaszul szimbolikus lépést tett, így kívánták minden magyar polgár nevében jelezni, hogy nem lehet bármit megtenni, egy ilyen intézkedést annak meghozatala előtt alaposan végig kell gondolni.

Az ellenzéki pártok ismét kiborultak: A Demokratikus Koalíció hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatt büntetőfeljelentést tesz a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen. Az Együtt szerint a Fidesz-KDNP a döntéssel elismerte, hogy egyetért Kovács Ákos nőkről alkotott nézeteivel, azokat kormányzati szintre kívánja emelni. A további reakciókról itt olvashat bővebben.

Andy Vajna bizniszei

A hét elején újabb fordulat állt be a TV2 megvásárlásával kapcsolatos ügyben, a Heti Válasz megszellőztette, hogy az Eximbank november 27-én kötötte meg a kölcsönszerződést Andy Vajna cégével, a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel; ennek értelmében az Exim 21 millió euró, azaz 6,72 milliárd forint „versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt” nyújt – deklaráltan „a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából. Az Eximbank hitele önmagában nem elég Andy Vajna 18-19 milliárd forintos üzletének finanszírozására, a cégnyilvántartás szerint Vajna vállalkozásai hosszú évek óta az MKB-nál vezetik a számlájukat, a bank pedig 2014 szeptemberében állami tulajdonba került.

A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos azonban nem csak a tévés piacon debütálhat tulajdonosként, hanem jövőre megszerezheti az egykori Roxy Rádió 96,4-es frekvenciáját. A médiatanács Andy Vajna Radio Plus Kft.-jét vette egyedül nyilvántartásba a frekvenciáért folyó versenyben, egyetlen versenytársát, az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-t formai okok miatt kizárták a pályázatból.

Csak felfüggesztettet kapott Biszku Béla

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla volt pártállami vezetőt háborús bűntettek miatt első fokon csütörtökön a Fővárosi Törvényszék.

A bíróság a megismételt eljárásban mindazonáltal felmentette a vádlottat az 1956 decemberében a budapesti Nyugati téren, illetve a Salgótarjánban történt, összesen 49 halálos áldozatot követelő sortüzekkel összefüggésben az aljas indokból, több ember sérelmére felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól. A törvényszék szerint Biszku bűnössége ezekben az esetekben nem megállapítható.

Búcsú az álmoktól?

A magyar női kézilabda-válogatott egygólos vereséget szenvedett Lengyelország legjobbjaitól a nyolcaddöntőben, így búcsúzott a dániai világbajnokságtól, és a helyosztókon született eredmények miatt úgy alakult, hogy az olimpiától is.

A vereség azonban nem maradt következmények nélkül. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke lemondásra szólította fel Németh Andrást. A szövetségi kapitány a lengyelek elleni meccsen elköszönt a csapattól, a szerdai sajtótájékoztatón pedig megerősítette távozását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »