Valami nem stimmel a járvány halottainak számával

Valami nem stimmel a járvány halottainak számával

A koronavírushoz köthető halálesetek száma megközelíti a 7 milliót, ami több mint a kétszerese a regisztrált összesítésben kimutatott 3,25 millió halálesetnek – ezt állapította meg a Washingtoni Egyetem tanulmánya. És a többi között azt is, hogy Magyarországon viszonylag kicsi az eltérés a halálesetek regisztrált és becsült száma között.

Egy most publikált tanulmány szerzői szerint az Egyesült Államokban eddig már több mint 900 ezren haltak meg a járvány következtében, ami 57 százalékkal magasabb a hivatalos adatoknál. A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézetének kutatói 2020 márciusától 2021. május 3-ig vizsgálták a túlhalálozást.

A kutatók szerint végletesen alulbecsülték az áldozatok számát többek között Indiában, Mexikóban és Oroszországban, ahol a hivatalos halálozási adatokhoz képest országonként 400 ezerrel többen haltak meg. Néhány országban – köztük Japánban, Egyiptomban és több közép-ázsiai országban – a tanulmány szerint a halálesetek valós száma több mint tízszerese a bejelentett adatoknak.

A tanulmányt két táblázatban foglalták össze. Az elsőben azt mutatták ki, hogy mekkora a különbség a regisztrált és a tényleges elhalálozások között abban a 20 országban, ahol a legtöbb áldozatot követelte a járvány.

Az „eltérés” oszlop a regisztrált és becsült túlhalálozás különbségének a szorzója. Oroszországban például ötször nagyobb a koronavírus áldozatainak száma a hivatalosnál, Japánban tízszeres, Egyiptomban több mint tizenkétszeres az eltérés. Kazahsztán pedig még ennél is jobban alulbecsülte az áldozatok számát: tizennégy és félszer többen haltak meg az állam által regisztrált adatokhoz képest; 5620 helyett 81 696-an.

 

Az elemzés azt mutatja, hogy a világjárvány során milyen nagy kihívást jelent a Covid-halálesetek pontos nyomon követése. A Covid teljes halálozási arányával rávilágítunk arra, hogy a koronavírus hatása mennyivel nagyobb volt és lesz a jövőben is”

– mondta Dr. Christopher Murray, a kutatóintézet vezetője.

A túlhalálozást különböző hivatalos források, továbbá különböző helyszíneken készült tudományos tanulmányok alapján számították ki.

Hírdetés

A Washingtoni Egyetem másik táblázatában a 100 ezer lakosra kivetített regisztrált és valós elhalálozási rátát hasonlítják össze – szintén az első húsz ország esetében.

Ebből a táblázatból az látszik például, hogy Fehéroroszországban a hivatalos adatok szerint 100 ezer lakosból 27-en haltak meg a koronavírus szövődményeiben. A Washingtoni Egyetem adatai szerint azonban a tényleges szám 460, azaz 100 ezer lakosra kivetítve tizenhétszer nagyobb az eltérés a regisztrált és becsült adatok között. Ez az eltérés, azaz szorzó Azerbajdzsán és Kazahsztán esetében 14,5, Albánia esetében 6, Oroszország esetében megint csak több mint 5, Ukrajna és Románia esetében 3.

A mortalitási ráta hivatalos és becsült adatai között a legkisebb az eltérés Magyarországon, ahol a szorzó csupán 1,3. Ez azt jelenti, hogy a Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint 34 százalékkal nagyobb az elhalálozási arány a hivatalosnál.

Ezzel a becsléssel Magyarország a dobogós helyezésről lecsúszott a 16. pozícióra. A hivatalos adatok sok más országnál jobban tükrözik a valóságot.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a koronavírushoz köthető halálesetekről szóló hivatalos jelentések alulbecsülik a járvány halálos áldozatainak tényleges számát.

A washingtoni intézet statisztikai modellje sok más elemzésnél nagyobb számokat eredményezett, amit a tudományos életben fenntartással fogadtak.

A halálesetek alulbecsült száma valószínűleg helytálló, de az abszolút számok számos okból már kevésbé pontosak – mondta William Hanage, a Harvard Egyetem epidemiológusa a washingtoni tanulmányt ismertető amerikai közszolgálati rádiónak, az NPR-nek.

A múlt hónapban a Virginia Egyetem kutatócsoportja publikált egy tanulmányt, amely a decemberig tartó időszakban a túlhalálozási arányokat vizsgálta az Egyesült Államokban. Noha a kutatócsoport szerint a túlhalálozások száma jóval meghaladta a regisztrált halálesetek számát, azzal nem értettek egyet, hogy a különbségért kizárólag a Covid tehető felelőssé.

Mások üdvözölték a Washingtoni Egyetem tanulmányát.

A Washingtoni Egyetem előrejelzése szerint szeptember 1-jéig nagyjából 2,5 millió áldozata lesz a járványnak, részben az Indiában tapasztalt megbetegedések drámai növekedése miatt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »