Valami bűzlik a józsefvárosi Metal-Art Zrt. körül

A Zöld Válasz Egyesület – lakossági bejelentések után – több alkalommal járt a józsefvárosi Metal-Art Zrt. telephelyének környékén, melynek szomszédságában játszótér, lakóépületek, közintézmények találhatók.

Kiérkezésünkkor erős, édeskés, a levegőben terjengő szagra lettünk figyelmesek, ami feltételezéseink szerint, a cég romos falai mögül jöhetett.
Hetekkel ezelőtt kezdődött a probléma, amikor is a környéket elárasztó, egyelőre ismeretlen eredetű bűz rosszulléteket okozott.

A maró szag a csatornában és a levegőben is érezhető volt.

A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatornalefolyókat a Rezső téren és környékén. A cég munkatársait pedig a csatorna átmosására rendelték ki több alkalommal is.
Ott tartózkodásunk alkalmával is épp ezt tették.
A lakosok elmondása szerint a Katasztrófavédelem munkatársai magas etilén-oxid koncentrációt mértek. Az etilin-oxid színtelen, igen reakcióképes és gyúlékony gáz, ami bizonyítottan rákkeltő vegyület.
Ugyancsak a lakók mesélték, hogy a telephely egyik épületének tetején van egy szélzsák, ami ha a szomszédos Központi Nyomozó Főügyészség, illetve a Népliget felé fúj – a kémények leállnak, viszont ha a Belváros felé, akkor beindul a füst.

Eközben a terület Fideszes képviselője pedig kifejezetten arra figyelmeztette a lakókat, hogy semmi szükség a pánikkeltésre.

Beszédes a cég jelenlegi tulajdonosi köre. A részvénytársaság többségi tulajdonosa a Nagy Elek családi cégeként emlegetett STELIUS Befektető Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a másik részvényese pedig a VIREX Vagyonkezelő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság. A két cég egy székhelyen működik, valamint tulajdonosi körük is összefonódik. Nagy Elek az első Orbán-kormány arany tyúkjaként emlegetett Vegyépszer atyjaként vált naggyá.

A Metal-Art Zrt. vezérigazgatója pedig az MSZP-DK-Együtt-PM közösen indított balatonfüredi önkormányzati képviselője, dr. Szalai Gábor Ferenc. A vegyész üzemmérnök a település honlapján lévő bemutatkozójában nem említi a nagyvállalati vezető pozícióját, amit 2014 vége óta gyakorol.

De mivel is foglalkozik pontosan a Metal-Art Zrt.?

A Metal-Art Zrt. telephelyén 1922 óta folyik ipari tevékenység, míg a Metal-Art Rt. 1993-ban alakult az Állami Pénzverő Vállalat egyik jogutódjaként, és emlékérmék, nemesfém cikkek, fémtömegcikkek gyártásával, nemesfém kohászattal és hulladékkezeléssel foglalkozik. A cég jelenleg is több tízezer tonna veszélyes hulladék feldolgozásával foglalkozik.

Korábban már több alkalommal állapítottak meg a céggel szemben szabálytalanságokat

Hírdetés

Szennyezték a csatornát:
– 2010 júliusában kb. 1 200 liter kezeletlen szennyvizet folyattak a csatornába.

Szennyezték a talajt:
– 2013 júniusában a hatósági ellenőrzés során talaj és talajvíz mintavételezést végeztek, amely során 4 darab fúrás történt.

A vizsgálat szerint 3 furatból vett mintában B szennyezettségi határértéket, további esetben D kármentesítési célállapot határértéket meghaladó szennyező anyag tartalom volt kimutatható.

Az elkészített kockázatelemzés adatai alapján megállapították, hogy a B szennyezettségi szint szerint a talajban cink, kadmium, nikkel, ólom és TPH mennyisége meghaladja a határértéket, de ezt a hatóság mérsékelt kockázati tényezőként minősítette. Az ezüst és a réz esetében azt állapították meg, hogy a kockázat nagy, ezért a szennyező anyagok mennyiségét műszaki beavatkozással csökkenteni kell.

A vizsgálat szerint átlagosan 2 méteres a szennyezett talajréteg, amely a talajtest kb. 10.001-50.000m3-t érint. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya a céget 2019. december 31-ig tartó kármentesítési monitoring végzésére kötelezte.

 

Szennyezték a levegőt:
– 2016. december 6-án és 8-án lakossági bejelentés alapján hatósági ellenőrzés történt zavaró fekete füst miatt.

-1432 tehergépjármű/év ami a veszélyes-hulladék odaszállításából fakad.

Hatósági leírás alapján a szennyvízben előforduló károsító anyagok fajtái: sav, lúg, só, ammónia, ammónium-nitrogén, fémek, nehézfémek, cianidok, aktív klór, szulfidok, szulfátok, AOX vegyületek, foszfor, ülepedő anyag, szerves oldószer extrakt, valamint magas lehet a szennyvíz di-kromátos oxigénfogyasztása és biokémiai oxigénigénye is.

Úgy tűnik, hogy csakúgy mint annyi korábbi más esetben, itt is megúszhatja a komolyabb felelősségre vonást egy politikai kapcsolatokkal bőségesen ellátott cég.

Félő, hogy ez a minta mindaddig megmarad, ameddig nem születik meg a politikai szándék az Országgyűlésben. Addig nem fognak komolyan foglalkozni a veszélyes hulladékok jelentette, hazánk alatt ketyegő időzített bombával.

 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »