Valakinek lehet, hogy még befűtenek emiatt: Fico foglalkozni akar a Covid körüli eseményekkel

Valakinek lehet, hogy még befűtenek emiatt: Fico foglalkozni akar a Covid körüli eseményekkel

Eleinte kevés volt belőle, aztán meg hirtelen túl sok lett. 2020-ban a szlovák kormány arra számított, hogy a lakosság 90 százaléka beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással. Az elkövetkező néhány évben az állam ezért az Európai Bizottságon keresztül annyi oltást rendelt, hogy mindenkinek jusson.

Ez azt jelenti, hogy az európai kormányok több mint három adag vakcinát vásároltak minden polgáruk számára. A tervek azonban nem vették figyelembe a lakosság oltással szembeni ellenállását, így a vakcinák jó része ma a kontinens szemétlerakóin hever. A Politico pravda.sk portálon is megjelent adatai szerint

Szlovákia az ez irányú pazarlás tekintetében a nem túl dicső második helyen helyezkedett el a „ranglétrán”, miközben a portál szerint legalább 215 millió adag uniós országok által vásárolt oltóanyag veszett kárba, a becsült veszteség pedig négymilliárd euró.

Az említett vakcinák közül sokat a járvány csúcspontján, 2021-ben vásároltak. Ebben az időszakban kötötte meg az EU egyetlen óriási szerződését 1,1 milliárd adag megvásárlására a Pfizertől és a BioNTech-től. Mindennek az anyagin kívül más vonzata is van. A Pfizerrel kötött szerződés módja az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is érinti, felmerült ugyanis a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű, von der Leyen eléggé megkérdőjelezhető módon a Pfizerrel kötött megállapodás előtt telefonos üzenetet is váltott a gyógyszergyár vezetőjével.

Bár az elmúlt hónapokban csak minimális számú embert oltottak be nálunk, 2023 végéig Szlovákia 4,5 millió adagot rendelt a Pfizertől. A Pfizer azonban úgy döntött, hogy az oltóanyag-szállításokat időben szétosztja, így azok nem egyszerre, hanem fokozatosan érkeznek meg, minimum 2027-ig.

Az összeg 19,39 eurós átlagárhoz van kötve, amelyet a szerződést kötő országok által szolgáltatott adataiból számoltak ki. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2021-ben bizonytalan idők jártak, a kórházak tele voltak koronavírusos betegekkel, és akkoriban az uniós megállapodást dicsérték. A szerződés nagysága és ütemezése azonban problémásnak bizonyult. Az országok a járvány levonulása után is kénytelenek voltak vakcinaadagokat vásárolni, és a eltúlzott vakcinaadagok harmadik országoknak történő adományozására irányuló erőfeszítések is meghiúsultak a kereslet csökkenése és logisztikai problémák miatt.

Hatalmas pénzkidobás

A covid őrületre még mindnyájan jól emlékszünk. Tömeges kényszerteszteléssel indult, amely során pontatlan antigénvizsgálattal mutatták ki ennek a veszélyes vírusnak a hordozóit, majd folytatódott a kórházba nem került fertőzöttek rossz, egyáltalán nem kielégítő egészségügyi ellátásával, illetve a kísérleti vakcinákkal való kényszeroltásokkal, nem beszélve a mozgáskorlátozásról és a vállalkozások korlátozásáról.

Hírdetés

Az Igor Matovič vezette kormány úgy tett, mintha mindent megtenne polgárai érdekében, de ez nem volt igaz.

Szlovákia állampolgárait korlátozták ugyanis a szabadság- és emberi jogaikban, amit Szlovákia Alkotmánya garantál. Azokat meg, akik ezt számon kérték, pénzbírsággal sújtották és üldözték, mint a legkeményebb totalitárius rendszer idején, írja az ereport.sk portál, amely szerint a kísérleti stádiumban lévő vakcinákkal való oltásokért némelyek nagy árat fizettek az egészségükkel, csak erről nem volt szabad beszélni.

Újabban azonban egyre több szó esik arról a hatalmas pénzmennyiségről is, amit a feleslegesen nagy mennyiségű oltóanyag vásárlására költöttek, s amiből főként a gyógyszergyártó cégek profitáltak, no meg azok, akik szó szerint ráerőltették a különféle oltóanyagokat a különböző korlátozásaikkal az emberekre.

Ennek soha többé nem szabad megtörténnie

Az pedig, hogy mi történt például „csak” az USA-ban vagy számos európai országban, de Szlovákiában is, most derül ki, most kezdik kivizsgálni. Az első ítéleteket már nemcsak az amerikai bíróságok, hanem a strasbourgi székhelyű nemzetközi bíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága is meghozta. Valószínűleg a szlovák bíróságoknak is lesz azonban tennivalójuk.

Robert Fico kormányfő újévi beszédében is bejelentette, hogy 2024-ben is foglalkozni fog a covid témájával.

A miniszterelnök elismeri, hogy döntése talán meglepő, de a következő hónapokban kiemelt feladatának tekinti a covid témájának kezelését is.

„Köszönet illeti a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt néhány parlamenti képviselőjét, akik hosszú távú érdeklődést mutattak egy teljes körű értékelés feldolgozása iránt arról, hogy az előző kormányok hogyan birkóztak meg a koronavírus elleni küzdelemmel, milyen óriási károkat okoztak az emberek egészségében a brutális hozzá nem értésükkel és a gyógyszergyáraknak való kedvezésükkel” – mondta Robert Fico, hozzátéve:

nem szabad félnünk a kényszeroltások negatív következményeinek a megnevezésétől. Összesítenünk kell, milyen anyagi kárt okozott az államnak az értelmetlen orvostechnikai eszközök és oltóanyagok vásárlása, és persze azt is meg kell nézni, hogy kik gazdagodtak meg leginkább a covidból.”

A kormányfő szerint a koronavírus idején Szlovákiában történteknek, még a fertőzés más formája esetén sem szabad megismétlődniük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »