Vakcinapolitológia – izzítás közben

Vakcinapolitológia – izzítás közben

Pokol Béla – kommentár

Tavaly nyáron írtam e témáról a Facebook-bejegyzéseimben, a témát akkor a közelgő amerikai elnökválasztásra kihegyezve, hogy ha nem lesz október végéig vakcina, akkor Donald Trump feltehetően megbukik, ha azonban a tömeges oltást el tudják kezdeni, akkor nem lehet megállítani az ismétlésben. Az előbbi történt, de azért a vátesszé való kinevezésem ellen opponálók élén én vonulnék a leghangosabban, mert be kell látnom, hogy sokakkal együtt én sem tudtam akkor még az amerikaiak által használt Dominion választási/szavazási gépek rejtelmeiről, még kevesebbet a Smartmatic cégről és az ő szavazást továbbító algoritmusairól.

Az a vicc jut eszembe 1990-ből, hogy a szovjetek ideadták nekünk az első szabad választásokra a szavazatösszesítő új csodagépüket, de a próbafuttatások után fájó szívvel végül le kellett mondani róla, mert az mindig a bolsevik párt győzelmét dobta ki az összesítésben, noha az nem is indult.

Szóval ezzel nem kalkuláltam, úgyhogy Trumpot talán az oltás megkezdése sem mentette volna meg. A vesztes amerikai konzervatívok népes csoportja szerint a Dominion szavazási gépei a Smartmatic algoritmusait futtatva vezényelték le a Trump és Biden közötti szavazások továbbítását a szavazatösszesítő központok felé, és ezt nem semlegesen tették. A Smartmatic tagadja ezt, és ezt egészen bizonyosan jól teszi, mert elnöke időközben átült Soros György Open Society világhálózatának elnöki székébe, ahonnan elődje pedig a választáson győztes Joe Biden egyik miniszteri bársonyszékébe került, és ugye köztudottan Soros sem a Trump-hívők táborát szaporította.

Időközben azonban itthon is felpörgött a vakcinakérdés politikai küzdelmekben való használata, és bár a többi uniós állam között jól áll Magyarország a járványterjedés megfékezésében és a halálos áldozatok lakosságarányos számában, mégis az ellenzék fő politikai fegyverévé kezd válni nálunk is. Mivel a nyugati gyártók vakcinái csak lassan érkeznek, és ez akár 2021 végéig is engedné a járvány tombolását, illetve ezzel a gazdaság leállását, ezért a kormányzat most az orosz oltóanyag után az egyik kínai vakcina felé nyitott. Ám a cégek és a profitok csatájában a nyugati sajtóban hatásosak a kínai vakcinát lejárató hangok, noha a kormány által beszerezni kívánt Sinopharm vakcina 79 százalékos hatékonyságát nem kérdőjelezik meg.

Az ellenzék egyik fő hangját jelentő DK azonban már tiltakozott a „kínai” vakcina ellen annak hatásának bizonyítatlansága miatt, noha már több millióan megkapták ezt, és a gazdag arab emírségek a licencét megszerezve még gyártják is a maguk legnagyobb megelégedésére. Ám a baloldali lapok és online portálok sorban állnak a szegedi Duda Ernő immunológus szavaiért, aki elavultnak és veszélyesnek nevezi a kínai vakcinát, és a doktor nevét a Google-keresőbe beütve és csak az elmúlt hétre szűkítve 85 interjút és hírt találunk vele a A hátamon feláll a szőr címmel a Népszavában, a Nyugati Fény nevű portálon, az Index/Telex.hu-n stb. A DK elnöke az orosz és a kínai vakcinát kizárva kijelentette, hogy csak az EU gyógyszerügynöksége által engedélyezett nyugati vakcinát szabad használni itthon, és óvta a kormányt, hogy a hazai gyógyszerhatóságra nyomást gyakoroljon az engedélyeztetés ügyében.

Igaz, időközben kiderült, hogy a nyugati vakcinák uniós engedélyeztetése körül eltussolt problémákat találtak, és az EU szervei nyomást gyakoroltak az uniós gyógyszerügynökségre az uniós vakcinák engedélyezésének felgyorsítására, amely iratokat orosz hackerek a kibertérből lemásoltak, és most a médiának átadva nyilvánosságra hozták. Talán ez a médiacsata is hozzájárult ahhoz, hogy a lejáratott kínai után a kormányzat ismét az orosz vakcina felé fordult, és az elemző most izgatottan várhatja, hogy hipotézise az ellenzéki körök kormánybuktató célzatú vakcinaháborújáról alátámasztást nyer-e, mert akkor Duda doktor vagy valaki más ismét médiasztárrá válik egy hétre, most az orosz vakcina problémáinak középpontba emelésével.

Hírdetés

Most éppen itt tartunk a vakcinafronton.

Politológusként elmeditálva a járványból fellélegzés szavazási kihatásain lehet, hogy azt kellene ajánlani a kormánynak hideg fejjel, hogy kapjon a DK javaslatán, rámutogatva hátráljon meg, és csak ősszel kezdje felgyorsítani a tömeges oltást, majd ezt novemberre befejezve fergeteges kampánnyal lovagolja meg a járványból való kilábalást. Igaz, itt még mindig fennáll a járvány másik problémája, a gazdaság leállása miatti nagy visszaesés. Ennek következményei ismét rontják a tömeghangulatot, illetve így a regnáló kormány jövő áprilisi választási esélyeit, és az ellenzéki pártvezérek a politológusi agytrösztjeikkel együtt nyilván ezt tartják szem előtt a vakcinakésleltetéssel. Ezt azonban segélyezéssel tompítani lehet, legfeljebb az eladósodás mértéke megy fel a 2010-es kormányzási kezdet szintjére. Így aztán szinte biztos lehetne még a kétharmad elérése is, noha a hosszú idejű kormányzás felgyülemlett gondjai miatti elégedettlenségek és a mostani közvélemény-kutatások egyáltalán nem ezt mutatják, de hát ugyanez volt a választási év előtt, 2013-ban és 2017 körül is.

De vissza az egész! Félre kell söpörni a politológusi számítgatásokat, nem szabad ezt választani, mert ez esetleg további sok száz halottal és még több ezer megfertőzöttel járna, és már ismerjük a halált elkerülő, tartós megbetegedéseket okozó utóhatásokat is a Covid–19 vírus esetében! Most az a paradox helyzet az amerikai elnökválasztási vakcinapolitológiai játékok és a hazai, 2022-es országgyűlési választási esélyeket összevetve, hogy míg a balliberális ellenzék ott a Trump-adminisztráció leváltására játszott az oltások megkezdésének halogatásával, addig a bő 15 hónapos idő itthon kényelmesebb pozíciót biztosít a kormányzatnak.

Ne siessünk! Várjuk meg az ősz végét a tömeges oltás elkezdésével, hisz akkor robban kellő időben a járvány utáni fellélegzés szavazási kihatása áprilisban! – mondatja a hideg fejjel végiggondolt politológusi számítás. De a pusztán versengő pártvezérekből mára államférfiakká vált kormányzóknak túl kell ezen lépni. Győzzenek, ha tudnak, de ne ezen az áron! A demokratikus versengést ugyan a szavazatszerzés optimalizálásával lehet indokolni, és ez a kormányra jutni/ellenzékbe kerülni bináris kód (mint ahogy a piacgazdaság logikája pedig a profit/csőd bináris logikája), de ha egy sikeres párt neve már egy korszak államának jelzője lett, akkor ez kötelez. E szint elérése után a puszta pártmachinációra törekvő nyerési stratégia már nem vállalható.

Hajrá, hadd jöjjön az a kínai vagy orosz vakcina! Ne várjon vele a kormányzat szűkkeblűen a jövő áprilisi választásra tekintgetve, még ha a hideg fejjel végiggondolt politológusi kalkulálás ezt is javasolná!

Pokol Béla – www.magyarnemzet.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »